Hlavní obsah

Nejvýchodnější obec skiareál zachránila, co bude dál, se uvidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bukovec

Ještě na podzim nebylo jasné, co bude s lyžařským areálem Kempaland v Bukovci na Jablunkovsku. Skiareál, který léta provozovaly obecní Technické služby, byl totiž prodělečný. A tak zastupitelé nejvýchodnější tuzemské obce bouchli loni do stolu a firmu zrušili. Lyžařům tak hrozilo, že o sjezdovku přijdou.

Lyžařský areál v BukovciVideo: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

Obec pro ni chtěla najít nového provozovatele. „Výběrové řízení proběhlo, nikdo se nepřihlásil,“ řekla starostka Monika Czepczorová (Pro Bukovec). Dodala, že areál kdysi vybudoval její předchůdce Petr Jalowiczor a kvůli Kempalandu zřídila ves Technické služby.

Jenže jejich hospodaření skončilo, hlavně kvůli nestálosti počasí, vždy v červených číslech. Poslední jednatelka společnosti Andrea Ligocká loni pro třinecký týdeník Hutník uvedla, že každoroční ztráta přesahovala milion korun. „A protože obec každým rokem musela doplácet na provoz, možná nějaká výjimka byla, kdy jsme doplácet nemuseli, tak jsme Technické služby zrušili,“ popsala starostka.

Když ale následně Bukovec nenašel nového provozovatele, stáli zastupitelé vesnice s asi 1400 obyvateli před rozhodnutím, co teď. Buď lyžařský areál zavřou, nebo ho bude provozovat přímo obec. „Pokud bychom ho uzavřeli, už bychom ho znovu nezprovoznili,“ vysvětlila Czepczorová, proč se rozhodli Kempaland i s vidinou další obří ztráty zachránit.

Pro místní i přespolní

Ani tak ale nebylo jasné, zda se s mrazy začne sjezdovka dlouhá 600 metrů zasněžovat. „Dlouho jsem nevěděl, jestli to pojede. Nakonec se to otevřelo a je to dobře,“ myslí si Petr Malina, který ve skiareálu poblíž hranic s Polskem provozuje už 11 let lyžařskou školu. „Zažili jsme klesající zájem, to bylo, když za hranicemi v Polsku investovali do sedaček. Ale posledních čtyři pět let je to stejné,“ nastínil a dodal, že děti, které školu navštěvují, vozí rodiče třeba až z Bohumína, Karviné, Těšína či Havířova.

To, že je bukovecký areál mezi lyžaři poměrně oblíbený, potvrdil i Jan Lysek, který obsluhuje parkoviště. „Je to dobré hlavně pro místní lidi, děcka si tady můžou pojezdit,“ řekl a poznamenal, že návštěvnost je docela dobrá. „V sobotu to bylo úplně plné (ukazuje na parkoviště). Teď je čtvrt na deset dopoledne a první parkoviště už je taky zaplněné,“ poukázal v neděli dopoledne.

To, že se Bukovec skiareálu nevzdal, kvitují i návštěvníci. „Dcera se tady naučila loni lyžovat. Určitě je dobře, že se nezavřelo. Hlavně pro ty děti,“ připojil Marek z nedalekého Hrádku. Dohlížel přitom na výuku dcery v lyžařské školičce. Chvíli ji pozoroval, pak vzal snowboard a vyrazil na svah.

Podle starostky Czepczorové je otázka, co bude s Kempalandem příští sezonu. „Aktuálně jednáme se zájemcem, uvidíme, jak se domluvíme,“ uvedla a prozradila, že kdyby námluvy krachly, má obec v záloze ještě zahraniční společnost.

„Každopádně chceme, aby ten areál byl v provozu. Přece když některé obce provozují kryté bazény nebo aquaparky a jde jim to, tak to musíme zvládnout taky,“ myslí si starostka, která nezastírá, že areál potřebuje modernizaci. „Každopádně by to chtělo větší investici, protože si to zaslouží. Jenže u obce je to jiné, my se musíme dívat i na jiné, pro obec potřebnější, věci,“ povzdychla si.

Na Šumavě začali opět zasněžovat

Stalo se

Alpám se Česko sice nevyrovná, ale tuzemské skiareály v investicích nezaostávají

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám