Hlavní obsah

Nejlepším polistopadovým prezidentem je podle lidí Havel. Zeman si pohoršil

Novinky, Jaroslav Soukup

Nejlepším polistopadovým prezidentem je podle šetření agentury STEM/MARK Václav Havel. Za nejlepší hlavu státu jej označili lidé napříč všemi věkovými skupinami včetně starobních důchodců, kteří v minulosti často tíhli k Miloši Zemanovi.

Článek

Za Havlem, který obhájil vítězství z roku 2019, se umístil Václav Klaus a na třetím místě skončil současný prezident Miloš Zeman.

„Při pohledu na srovnání podle sociodemografických charakteristik je patrné, že Václav Havel vítězí téměř u všech skupin. Nejlepším polistopadovým prezidentem je pro lidi bez rozdílu pohlaví, věku, vzdělání, velikosti místa bydliště či sociálně-ekonomického postavení,” konstatovala agentura, která připomněla, že mladší lidé oceňují Havlovu humanitu a jeho zahraniční renomé.

„Poměrně překvapivým zjištěním bylo, že první polistopadový prezident Václav Havel byl jako nejlepší hodnocen každým pátým voličem současného prezidenta Miloše Zemana,” konstatoval STEM/MARK.

Zemanova nečinnost během koronakrize začala lidem vadit, ukázal průzkum

Domácí

Zeman totiž přišel o část stoupenců, kteří jej v roce 2018 zvolili podruhé do čela státu. I přesto jej za nejlepšího prezidenta zvolila většina  stoupenců KSČM, SPD a ANO. Vesměs jde o lidi, kteří tíhnou k prezidentskému systému se silnější rolí hlavy státu.

Foto: Právo

Zleva Václav Klaus, Václav Havel a Miloš Zeman

Sešel z očí, sešel z mysli

„Částečnou ztrátu podpory u lidí starších 60 let jen utvrzuje ztráta prvenství Miloše Zemana u sociálně-ekonomické skupiny lidí pobírající starobní důchod. Domníváme se, že je to především kvůli nižší mediální aktivitě prezidenta během první vlny koronakrize, kdy především ti nejstarší a nejohroženější, pro které je prezident důležitou postavou, postrádají jeho empatická slova podpory a viditelnost na veřejnosti,“ okomentoval výsledky Jan Burianec ze STEM/MARK.

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí

Mezi Havlem a Zemanem skončil Václav Klaus, jehož hodnocení je u většiny sociodemografických skupin vyrovnané, byť si lépe vede u pravicových voličů. Vedle ODS jde o stoupence hnutí Trikolóra a dalších neparlamentních stran.

Průzkumu se na přelomu září a října zúčastnilo 815 osob.

Anketa

Kterého z polistopadových prezidentů považujete za nejlepšího?
Václava Havla
45,3 %
Václava Klause
6,5 %
Miloše Zemana
48,2 %
Celkem hlasovalo 8744 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám