Hlavní obsah

Nejhorší bylo vytahování obětí, říká záchranář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rodinu se nejvíc těšil Kamil Bezruč (34), jeden z ostravských členů českého USAR týmu v Turecku. V pátek večer v příletové hale Letiště Leoše Janáčka Ostrava po návratu řekl: „Abych přiznal, hodně se těším i na sprchu, svoji postel a svůj záchod.“

Foto: Právo

Michal Chromý na letišti v Mošnově s otcem Alešem.

Článek

Jedním dechem dodal, že je rád, že se všichni vrátili ve zdraví zpět domů. Bezruč uvedl, že dvanáctidenní mise v Turecku byla těžší, než si představoval. „Čekali jsme, že tam budeme týden. Ale jak jsme viděli ten rozsah škod, tak nám bylo jasné, že to bude asi na delší dobu,“ poznamenal jeden z členů týmu, který s následky ničivého zemětřesení pomáhal v tureckém městě Adiyaman.

Jeho kolega Michal Chromý popisoval, co bylo v Turecku nejhorší. „Pohled na sutiny zřícených domů. Vypadá to jinak naživo než v té televizi. A vytahování obětí. To bylo… (hledal slova) Není to pro každého,“ řekl muž, který slouží na hasičské stanici Ostrava-Poruba.

Pohled na sutiny byl nejhorší. Vypadá to jinak naživo než v televizi. A vytahování obětí. To bylo…
Michal Chromý, hasič

Připomněl, že to pro něho byla za dvacet měsíců už třetí velká záchranářská mise. Účastnil se totiž i likvidace následků tornáda na jižní Moravě i požáru v Hřensku.

Návrat hasičů. Byla to náročná a smutná mise

Domácí

Příletovou halu zaplavily v pátek večer obrovské emoce, na záchranáře po návratu z Turecka tam čekali jejich nejbližší. Když se hasiči objevili, začaly desítky lidí, mezi nimiž byly i děti, tleskat a radovat se.

Někteří drželi v rukou transparenty, k vidění byla i česká vlajka a ani na jedné straně nechyběly slzy.

Kamila Bezruče vyhlížela jeho manželka Klára se syny Jáchymem (6) a Vašíkem (3). Návratu manžela a tatínka se nemohli dočkat. „Ten starší byl od rána natěšený. Zburcoval celou školku s tím, že tatínek přiletí, že mu půjdeme naproti na letiště, takže všichni věděli, že se taťka vrací,“ prozradila usměvavá žena.

Přiznala, že nejhorší pro ně byly první dny mise. „Protože se moc často neozýval. Potom už nám chodily i esemesky z operačního střediska, kde vždycky psali každý den souhrn, a že jsou všichni v pořádku. A potom už měli i wi-fi, takže už mohli častěji psát a manžel každý večer volal,“ popsala a dodala, že zatímco druhý týden mise byl už v pohodě, v tom prvním měla o manžela větší strach.

Je hezký pocit vědět, že dokáže pomáhat jiným
Klára Bezručová, manželka záchranáře

„Člověk vůbec nevěděl, co bude, jak to bude, jestli se to znova nebude opakovat, proto jsme byli hodně nervózní. Naštěstí se dvěma malými dětmi nebylo moc času nad tím nějak přemýšlet,“ řekla a přiznala, že je na manžela hrozně pyšná. „Člověk cítí dobrý pocit z toho, že je to můj manžel… Je hezký pocit vědět, že dokáže pomáhat jiným.“

Hasič jako poslání

Obavy o život syna Michala měl i Aleš Chromý. Muž, který pracoval 30 let jako profesionální hasič, totiž moc dobře věděl, co v Turecku českým záchranářům hrozí. Než se ale stačil rozvykládat o tom, jak se o syna bál, plakal.

„Jsem na něho pyšný,“ přitakal se slzami v očích a na adresu potomka řekl, že na misi takového rozsahu byl poprvé.

Když se oba Chromí uviděli, padli si do náručí.

Pomoc Turecku a Sýrii

Člověk v tísni – číslo účtu 51945194/0300

Charita ČR – číslo účtu 55660022/0800, variabilní symbol 118

ADRA – číslo účtu 66888866/0300, variabilní symbol 389

Český červený kříž – číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2301

Syrská holčička, kterou vytáhli z trosek i s pupeční šňůrou, bude u tety. Nikoho jiného už nemá

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám