Hlavní obsah

Nehrajete za nároďák, ale za Agrofert, vytkl babišovcům sociální demokrat Urban

Novinky, Václav Lang
Praha

S blížícím se mistrovstvím světa v hokeji se přenesla sportovní terminologie i na půdu Poslanecké sněmovny. Pošťuchovali se tam mezi sebou reprezentanti koalice, kteří si vytýkali, kdo z nich hraje za nároďák (myšleno koalici) a kdo je solitér.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ČSSD Milan Urban

Článek

Rozmíšku odstartovala interpelace poslance Antonína Sedi (ČSSD) na ministra financí Andreje Babiše (ANO) ohledně financování ve zdravotnictví. Babiš, který dlouhodobě kritizuje resort zdravotnictví coby černou díru na peníze, zopakoval, že zdravotnictví je pro něj netransparentní.

Odejděte z koalice, vyzval Urban

To zvedlo ze židle poslance ČSSD Milana Urbana, kterému vadilo, že se vicepremiér Babiš vymezuje vůči resortům koaličních partnerů. Zdravotnictví šéfuje Urbanův kolega ze sociální demokracie Svatopluk Němeček.

„Vadí mi, když tady v rámci koalice někdo neustále říká my a vy, my a oni,“ zastal se Němečka Urban. „Takhle ta vláda fungovat nemůže. Proč to říkáte, jste ve vládě, tak odejděte, pokud se vám to nelíbí,“ vyzval Babiše.

„Díky za návrh, budeme o tom přemýšlet,“ reagoval ministr financí.

Nároďák, nebo záloha?

Debata se pak přenesla do sportovního prostředí. „Vy hrajete za svůj Agrofert, respektive ANO, ale vůbec ne za národní tým,“ vytkl dále Urban babišovcům.

„Národní tým? Fajn, ale pan poslanec Seďa (ČSSD) je za TOP 09? Nebo ODS? Proč mě tady interpeluje, proč nepřijde na ministerstvo financí,“ obrátil Babiš. „A pan Urban, nevím, jestli není v národním týmu s panem Kalouskem," rýpl si do oponenta.

Tuto rétoriku si od koaličních politiků následně půjčil i poslanec ODS Bohuslav Svoboda. „Já si tady připadám jako nějaká záloha a v okamžiku, kdy by nároďák selhal, tak bych mohl na hřiště,“ pobavil poslance. Voliči ale podle něj chtějí zejména to, aby „nároďák“ měl výsledky. „Je úplně jedno, jak hrál nároďák před dvěma lety... Kromě toho, že nároďák říká, že ti předtím kopali špatně, tak žádné góly nedává,“ dodal.

Babiš navrhl vrácení poplatků do zdravotnictví

Babiš v debatě o zdravotnictví prozradil, že ve středu na nočním jednání koalice navrhl, aby se znovu zavedly poplatky za lůžkovou péči, což by pomohlo udržet navrhovaný rozpočet s deficitem 70 miliard korun. Koalice ale tento návrh odmítla.

Novinkám to potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Julínkovy poplatky jsme zrušili na základě koaliční smlouvy, a ČSSD jejich nové zavádění proto včera jednoznačně odmítla. Nechceme přenášet náklady na pacienty, nejvíce by to zatížilo seniory a rodiny s dětmi. To je pro soc. dem. nepřijatelné,“ řekl Novinkám.

Reklama

Související články

Koalice podpoří vyšší zdanění hazardu

Počínaje příštím rokem by mohla daň z hazardu stoupnout z 20 na 25 procent. Na podpoře pozměňovacího zákona v tomto znění se ve středu večer dohodli zástupci...

Výběr článků

Načítám