Hlavní obsah

Nechci unii zrušit, ale reformovat k lepšímu, tvrdí Zahradil

• Aktualizováno

Se čtenáři Novinek v pondělí diskutoval europoslanec a lídr občanských demokratů v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu Jan Zahradil. Diskuse směřovala zejména k otázce přijetí eura, které ODS odmítá. Udělala ze zachování koruny ústřední téma své kampaně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Europoslanec a místopředseda ODS Jan Zahradil

Článek

Zahradil hájil vypsání referenda k případnému přijetí eura, k němuž se ČR zavázala v přístupové smlouvě k Unii, změnou podmínek ze strany EU. Zmínil přijetí opatření jako je fiskální pakt, bankovní unie, či evropský záchranný mechanismus.

„Změní-li vám partner již uzavřenou smlouvu v průběhu jejího trvání, máte i vy právo svůj původní závazek přehodnotit,” tvrdí europoslanec, podle něhož přijetí eura odmítá i většina malých a středních podnikatelů.

Odmítl rovněž tvrzení, že by byl proti EU jako takové. „Evropskou unii nechci rozkládat ani z ní vystupovat, chci ji reformovat k lepšímu,” odpověděl jednomu z diskutérů na dotaz, zda by neměly evropské země více spolupracovat už jen kvůli nestabilitě ve světě.

Zahradil je od letošního ledna místopředsedou strany. Tento post zastával i několikrát v minulosti. V Evropském parlamentu působí od roku 2004.

Občanští demokraté se dlouhodobě vymezují proti federalizaci Evropské unie, která by podle nich vedla k vytvoření jakéhosi evropského superstátu.

Prosazují rovněž méně regulací, zrušení nadbytečných unijních úřadů a reformu stávající zemědělské politiky. Evropský parlament by se měl podle nich rovněž rozhodnout pro jediné sídlo, neboť pravidelné stěhování instituce mezi Bruselem a Štrasburkem považují za plýtvání penězi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám