Hlavní obsah

Nečas: Vláda bude po volbách vytvořena poměrně rychle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda bude po květnových volbách do Sněmovny vytvořena podle volebního lídra ODS Petra Nečase poměrně rychle, do jednoho až dvou měsíců. Důvodem bude především tlak finančních trhů na konsolidaci veřejných financí a hrozba snížení ratingu země, řekl Nečas na pondělním finančním fóru Zlatá koruna.

Foto: Kamaryt Michal, ČTK

Předseda Strany zelených Ondřej Liška (vlevo), místopředseda ODS Petr Nečas a předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda (vpravo) na jednání Fóra Zlaté koruny.

Článek

"Je to hodně psychologická záležitost. Nedůvěru můžeme odbourat jen tím, že vytvoříme vládu rozpočtové odpovědnosti. Jsem pěvně přesvědčený, že tlak zhoršení ratingu bude působit akceleračním účinkem na vytvoření vlády," uvedl Nečas.

I podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska není jiný způsob, jak získat důvěru investorů a levně získat peníze na finančních trzích, než zodpovědně hospodařit. Podle něj ovšem nelze očekávat, že rozpočet pro příští rok bude výrazně kvalitnější než letošní. "Riziko snížení ratingu je velmi výrazné," dodal.

Předseda Strany zelených Ondřej Liška se ovšem obává, že politiky donutí zlepšit stav financí až mnohem tvrdší dopad hospodářské krize. "Teprve výsledek voleb ukáže další směr," dodal.

Dnešního fóra Zlaté koruny, které se věnuje veřejným financím, nezaměstnanosti a plánům jednotlivých politických stran, se zúčastnili vrcholní představitelé ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Strany zelených a SPOZ. Účast odmítl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám