Hlavní obsah

Návštěvu Ústeckého kraje zahájil Pavel na Šluknovsku

Zvolený prezident Petr Pavel ve čtvrtek dopoledne přijel do Šluknova, kde se setká se starosty obcí. Čeká jej rovněž návštěva vyloučených lokalit. Cesta do Ústeckého kraje je pokračováním výjezdů do regionů, které Pavel avizoval po lednových prezidentských volbách.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Návštěva zvoleného prezidenta Petra Pavla v Ústeckém kraji začala přivítání ve Šluknově.

Článek

Šluknovský výběžek podobně jako některé další příhraniční regiony trápí problémy související s rozšiřováním vyloučených lokalit, špatnou dostupností zdravotnické péče či škol. Lidé z regionu spíše odcházejí, což má dopady na zvrácení negativního vývoje.

Předseda Sdružení pro rozvoj Šluknovska a starosta Krásné Lípy Jan Kolář řekl, že jedním z témat schůzky s budoucím prezidentem bude politika soudržnosti. V plánu má Pavel setkání s občany v České Kamenici, návštěvu školy v ústecké vyloučené lokalitě Mojžíř, debatu se zástupci kraje a následně se studenty a veřejností na ústecké univerzitě.

„Ono na to nebude moc času, ale chceme to téma otevřít, protože to je asi i jeho důvod, proč přijíždí do této lokality,“ uvedl Kolář. Na selhávání politiky soudržnosti v regionu Severozápad upozornil už dřív senátor za Děčínsko Zbyněk Linhart (STAN). Ten řekl, že například obce žádající o dotace na opravy škol musí splnit podmínku, že se bude navyšovat jejich kapacita. „To ovšem třeba pro Šluknovský výběžek neplatí, protože z něj spíš lidé odcházejí,“ podotkl Linhart s tím, že to ale neznamená, že by na dotace obce neměly mít nárok. „Vypadá to potom, že si o dotační prostředky nežádají, oni ani nemohou,“ dodal.

Na obchodu s Čínou není v principu nic špatného, komentoval Pavel návštěvu firmy v Chebu

Domácí

Po setkání se starosty se Pavel ještě zastaví ve firmě Mikov v Mikulášovicích, která je známá legendárními nožíky rybička. Na náměstí v České Kamenici je na programu setkání se zastupiteli města a obyvateli. V Ústí nad Labem si Pavel nejprve prohlédne základní školu Mojžíř a následně se sejde s vedením Ústeckého kraje v krajském úřadě. Návštěvu zakončí na Univerzitě J. E. Purkyně, kde je na programu setkání se studenty a veřejností.

Pavel, který již minulý týden zavítal do Karlovarského kraje, se po březnové inauguraci chystá ještě do Moravskoslezského kraje. Jde o regiony, v nichž zvítězil jeho protikandidát Andrej Babiš.

Pavel bude dobrý prezident, myslí si většina lidí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám