Hlavní obsah

Následujeme zelené, Unii svobody a lidovce, přiznala Peake

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věci veřejné si budou v průběhu května volit svého předsedu. O pozici lídra se uchází pětice kandidátů. Mezi nimi také současná šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake. Ve svém předvolebním medailonku se nebála pustit do vlastních řad a přirovnala současný stav véček k bývalým vládním stranám, jež se po neúspěších vytratily z politické scény.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně VV Karolína Peake

Článek

Pětice kandidátů na předsedu Věcí veřejných představila koncem minulého týdne na webu své předvolební spoty. V nich odpovídají na otázky týkající se jejich vizí do budoucna. Nejkritičtěji se vyjádřila Peake, která se nebála střílet do vlastních řad.

Hned zkraje svého spotu zdůraznila, že se Věci veřejné nacházejí v hluboké krizi. "Vyrostli jsme příliš rychle a teď nevíme, co si s tím počít. Pronásledují nás skandály naše i koaličních partnerů," posteskla si. "Nedávná vládní krize a kompromis uzavřený v jejím závěru nám zasadily další obrovskou ránu. Preference klesají, následujeme Stranu zelených, Unii svobody, lidovce."

Postěžovala si také na to, že věci veřejné ztratily vášeň pro řešení životních problémů občanů, což byla věc, která i ji do strany přivedla. A nebála se nejmenovitě opřít i do svých protikandidátů, jejichž jména se skloňují v souvislosti s řadou politických afér poslední doby. "Já nemám skandály, vizi mám," prohlásila šéfka poslanců VV.

Bárta brojí proti kmotrovským chapadlům, John proti úplatkům

Dosavadní lídr a novopečený šéf vládního výboru pro koordinaci boje s korupcí Radek John, který na šéfa strany také kandiduje, ve svém medailonku pokračuje v zaběhnutém tématu potírání finančních podvodů a korupce. „Strana Věci veřejné zůstane demokratickou stranou, která se snaží zabránit krádežím veřejných peněz, která nikdy nic neukradla z veřejných peněz. Stranou, která není financována z podvodů, které nás všechny stály miliardy.“

Další kandidát, Vít Bárta, bývalý ministr dopravy popotahovaný kvůli prorůstání jeho někdejší firmy ABL do politiky, zase brojí proti kmotrovským praktikám. "Do strany vstoupila řada osobností, ale bohužel nejenom osobností, ale i různých kmotrovských - nebojím se říci - chapadel." Proti nim musí strana podle Bárty bojovat. "Je zapotřebí se naučit říkat ne a umět stranu očistit od vlivu kmotrů. V některých krajích nám kmotři do Věcí veřejných prorostli."

Bárta mluví také o decentralizaci směrem dolů a vytvoření krajské struktury strany. Podobné téma je blízké také další kandidátce Dagmar Navrátilové, která získala nominaci v Olomouckém kraji. Ta vidí základ úspěchu kromě decentralizace také ve zlepšení komunikace mezi vedením strany a krajskými organizacemi a členskou základnou.

Poslední kandidát, Michal Babák, se slíbil zaměřit především na prosazování reforem a boj s korupcí a daňovými zločiny. Do svého týmu by si zvolil jak Radka Johna a Víta Bártu, kteří jsou podle něho hlavními postavami VV, tak i Karolínu Peake.

Reklama

Výběr článků

Načítám