Hlavní obsah

Domácí násilí: Je nutné změnit legislativu

Je potřeba konkrétní definice domácího násilí, vzdělávání soudců, policie a dalších složek, které se s oběťmi denně setkávají, a osvěta veřejnosti. Na tom se při posledních jednáních o možných legislativních změnách shodli zástupci Senátu, Úřadu vlády a neziskových organizací.

Foto: DPA/Maurizio Gambarini, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Domácí násilí zasahuje do nejintimnějších oblastí života, kde lidé čekají bezpečí, a může jejich život velmi negativně ovlivnit psychicky i fyzicky. Máme v systému ochrany a pomoci obětem domácího násilí slabá místa, která mohou být zlepšena doplněním právních předpisů,“ řekla Právu místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL).

Až 80 procent ženských obětí zůstává bez odškodnění

Domácí

Mezi tyto mezery podle ní patří samotná definice domácího násilí a jeho sjednocení v zákonech, otázky sociální pomoci obětem či jejich ochrana při soudních řízeních.

Slabá místa v systému ochrany obětí domácího násilí může zlepšit doplnění právních předpisů
Jitka Seitlová, místopředsedkyně Senátu

Potřeba vzdělávání

„Lidé, kteří s oběťmi přijdou do styku jako první, třeba ve zdravotnictví či u policie, často nevědí, jaký postoj k poškozené zaujmout. Ta je ve špatném psychickém stavu, čeká ochranu, podporu a komunikace s ní není snadná,“ přiblížila Seitlová.

Tisíc vykázání násilníků

Ke zlepšení komunikace by mělo pomoci vzdělávání složek a osvěta veřejnosti. „Při osvětě společnosti je potřeba tlačit primárně na prevenci domácího násilí, třeba ve školách. Nutné je i školení jednotlivých složek. Problémem je třeba vzdělávání soudců, které sice je ze zákona povinné, ale není vymahatelné,“ podotkla vedoucí právních služeb Veronika Ježková z neziskové organizace ProFem.

Poslanec Zuna: Chceme zpřísnit tresty za znásilnění

Domácí

Dalším krokem ochrany obětí domácího násilí by mělo být i sjednocení používání pravomocí, které jsou složkám k dispozici. Mezi ně patří třeba vykázání násilníka ze společné domácnosti, kterých bylo loni podle statistik neziskové organizace Bílý kruh téměř tisíc.

„V některých okresech ale není vůbec používáno, protože se tomu policie brání. Prý mají jiné nástroje, třeba zadržení pachatele. Vykázání z domácnosti má ale zabránit přiblížení se k obětem a zajistit jejich pocit bezpečí,“ pokračovala místopředsedkyně Senátu.

Ústavní soud: Dlouhodobé obtěžování a výhrůžky nelze tolerovat, soudy musí jednat

Domácí

Dodala, že k implementaci konkrétních kroků by měl pomoci akční plán prevence domácího a genderově podmíněného násilí od roku 2022 a směrnice legislativy Evropské unie, která obsahuje opatření týkající se domácího násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám