Hlavní obsah

Náplavky v Praze jsou stále zavřené, Vltavu už ale brázdí lodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hladina Vltavy v metropoli se po vzedmutí o vánočních svátcích vrací na původní úroveň, ve středu se například na řeku opět vydaly výletní lodě s pasažéry. Město ale nechává zavřené náplavky, vyjma Dvořákova nábřeží, kde kotví výletní parníky.

Foto: Lucie Fialová

Lodě už po Vltavě jezdí

Článek

Přestože přítoky Vltavy kulminovaly v úterý, hladina řeky v Praze má ještě několik dní zůstat vyšší, pravděpodobně na prvním stupni povodňové aktivity. A to kvůli plánovaným manipulacím na vodních nádržích na Vltavské kaskádě.

„Povodí Vltavy bude udržovat řízený průtok Prahou i nadále v rozmezí 550 až 600 m3/s na limnigrafu (stanice na monitorování průtoku, pozn. red.) v Malé Chuchli,“ uvedl pražský magistrát. Znamená to, že nadále zůstanou zavřená protipovodňová vrata Čertovky, která se zaklapla v pondělí.

S ohledem na dosavadní pozitivní vývoj situace metropole už v úterý rozhodla, že od středečních osmi hodin umožní nástup a výstup klientům lodních plaveb na Dvořákově nábřeží. Tato náplavka i všechny ostatní v Praze 1, 2 a 5 však nadále zůstávají uzavřené pro vstup osob a vjezd vozidel. Cestující se tak ani na Dvořákově nábřeží nebudou moci vyjma nástupu a výstupu déle zdržovat.

Labe bude ještě stoupat, jinde se situace zklidňuje

Domácí

„Zajištění bezpečnosti Pražanů a jejich majetku je pro nás prioritou. Ve druhé řadě ale musíme brát ohled také na běžný život lidí i ekonomické aspekty našich opatření,“ vysvětlil opatření primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

„Už plujeme, jediné, co zůstává zavřené, je Čertovka,“ řekl Novinkám ve středu dopoledne prodejce palubních lístků na Čechově mostě u právnické fakulty, který se představil jako Pavel. Před tím krátce vysvětlil dvojici cizinců, kteří si vstupenky na hodinovou vyhlídkovou cestu směrem k Pražskému hradu právě koupili, kudy se dostanou k plavidlu.

Voda je o 15 centimetrů níž

Lidé podle něj strach, že by je voda ohrozila, nemají a lístky si normálně pořizují. „Je fakt vidět, že to jde dolů,“ konstatoval s pohledem upřeným na Vltavu. I na jiných místech bylo ve středu ráno patrné, že voda je oproti minulým dnům o deset patnáct centimetrů níž.

Že se dva dny neplulo, Pavel nevidí jako velké drama. Aspoň jsme si užili volno,“ usmíval se prodejce, který na stejném místě zažil katastrofální povodeň v roce 2002. „To bylo jiné vzrůšo,“ pokyvoval hlavou.

Foto: Lucie Fialová

Zavřený vjezd na náplavku v Praze

Vstupu na náplavku u železničního mostu v Praze 2 brání červenobílá páska, nechybí dopravní značka zakazující vjezd. Stejně to vypadá na dalších místech, kudy se lidé dostávají k řece. U Mánesu stál vůz městské policie. Prázdný, a tak běžkyně pásku přeskočila a pokračovala podél vody.

FOTO: Povodně na Labi

Domácí

Pražané a návštěvníci metropole si řeku, v níž na některých místech plují chuchvalce listí, polámané větve nebo i kusy polystyrenu, fotí a natáčejí. Hlavně na Novotného lávce, odkud je pohled na Hrad a bouřící Štítkovský jez.

Soutok v Praze má být největší park ve střední Evropě

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám