Hlavní obsah

Labe bude ještě stoupat, jinde se situace zklidňuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Povodňová situace na většině toků se začíná uklidňovat. Třetí povodňový stupeň platil ve středu dopoledne ještě na 11 místech. Výjimkou z poklesu hladin je střední a dolní Labe, kde hladiny dále stoupají a podle hydrologů ještě během středy stoupat budou.

Labe v Ústí nad LabemVideo: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

Třetí povodňový stupeň platil k 05:00 na Labi v Děčíně, Ústí nad Labem, Litoměřicích, Kostelci nad Labem na Mělnicku a v Němčicích na Pardubicku.

Povodňové ohrožení hlásila také měřicí místa na Sázavě v Nespekách na Benešovsku. Stejné to bylo na Chrudimce na vodočtu Padrty na Chrudimsku, ve stejném okrese na Doubravě v Pařížově a také na Cidlině v Sánech na Nymbursku. Na třetím stupni byla rovněž Morava v Olomouci-Nových Sadech.

„V průběhu noci kulminovala Sázava na dolním toku nad úrovní pro 3. SPA, Cidlina téměř na úrovni 3. SPA a dolní Jizera těsně pod úrovní pro 3. SPA,“ připomněl ČHMÚ s tím, že kulminace za sebou mají i toky odvodňující severní hory a Českomoravskou vrchovinu.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Zaplavené louky z rozvodněné řeky Jizery poblíž jezu Otradovice na Mladoboleslavsku.

Hladiny jsou místy stále vysoko. Červená výstraha hlavně v Čechách

Domácí

Ještě v úterý ráno bylo míst s některým z povodňových stupňů téměř 140, do večera se počet snížil na 120. Třetích povodňových stupňů v úterý od rána do večera ubylo z 18 na dvanáct.

Voda z rozvodněných toků se někde dostala do budov, další objekty jejich majitelé preventivně vyklidili. Komplikace voda způsobovala v dopravě, zaplavila některé silnice nebo podjezdy. Počet takzvaných technických zásahů hasičů se v úterý zvýšil na několikanásobek obvyklého množství.

Foto: Karel Otcovský, novinky.cz

Rozlité Labe v Lovosicích

V Moravičanech preventivě zahradili otvory v protipovodňových hrázích

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám