Hlavní obsah

Naočkováno je v Česku 20 000 lidí

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V České republice bylo prozatím naočkováno 19 918 osob. Data platná ke středečnímu podvečeru zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví. Stále se tak nepodařilo využít všechny vakcíny, které do země dorazily do 30. prosince loňského roku, kdy bylo k dispozici zhruba 33 000 dávek.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Ještě před koncem roku 2020 dorazilo nejprve 26. prosince  9750 dávek a následně 30. prosince dalších 23 400 dávek. Ministerstvo zároveň rozhodlo, že je možné použít z jedné lahvičky namísto pěti šest dávek.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) kritizoval zařízení, která doposud nevyužila dávky z prvních dodávek, a připomněl, že čísla mohou být zkreslená, neboť očkovací centra posílají data vykázaných dávek vakcíny se zpožděním.

Další dva týdny v lockdownu. Vláda prodloužila opatření

Domácí

Jinak podle něj očkování funguje a ČR je „někde mezi dvěma extrémy“, za něž označil země, které začaly s očkováním později, a země, které již mají naočkovány statisíce lidí.

Do pondělí bylo podle ministra Blatného naočkováno zhruba 13 000 osob. Od té doby již dorazila další dodávka tisíců vakcín. Očkují se primárně zdravotníci a senioři.

Pro očkování je zatím dostupná vakcína od společnosti Pfizer/BioNTech. Ve středu byla pro užití v zemích EU schválena i očkovací látka vyvinutá společností Moderna. Té by podle ministra Blatného mělo být v lednu pro české občany dostupných kolem 20 000 dávek.

Podle dřívějšího vyjádření premiéra Andreje Babiše (ANO) se od poloviny ledna má rozběhnout registrace na očkování pro seniory nad 80 let, kteří patří mezi nejohroženější skupinu. Od února se budou moci hlásit i ostatní lidé, přičemž termín očkování jim určí algoritmus na základě věku, zdravotní anamnézy a povolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám