Hlavní obsah

Náledí na severu Moravy a Slezska způsobilo kalamitu, nehod jsou desítky

Právo, den, mhr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Sníh, náledí a zhoršené povětrnostní podmínky mohou za to, že se v Moravskoslezském kraji ve čtvrtek ráno více havaruje. Policie proto vyzývá, aby řidiči přizpůsobili rychlost jízdy stavu a povaze vozovky. Apel se vztahuje ale také na chodce, kteří by do silnice měli vstupovat s velkou opatrností a dbát na to, jestli přijíždějící automobil stihne včas zastavit. Brzdná dráha na vozovce pokryté sněhem či ledem se totiž samozřejmě prodlužuje.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ilustrační foto

Článek

Po půl deváté již bylo ostravským policistům nahlášeno 16 dopravních nehod. Do služby byli povoláni další dopravní policisté, kteří ihned vyrazili do terénu prověřovat vzniklé nehody způsobené většinou tím, že řidiči nepřizpůsobili rychlost a jízdu stavu vozovek.

Nejzávažnější nehoda podle dosud zjištěných informací se stala zřejmě na ulici Bohumínské, kde vrazil osobní automobil do sloupu a dva lidé museli být vyproštěni a převezeni k ošetření,“ informovala ostravská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

Dodala, že další nahlášené nehody jsou naštěstí zatím bez zranění. „Ale na ulici Frýdecké se srazila dvě osobní auta, přičemž jeden z řidičů měl od nehody ujet,“ doplnila ještě mluvčí.

Kamióny měly problémy

Policisté dopravní služby také řídili provoz na ulici 17. listopadu v Ostravě-Porubě, neboť kamióny tam měly obtíže vyjet stoupání od ulice Vřesinské.

„Místa nehod jsou průjezdná se zvýšenou opatrností, v současnosti nemáme informaci o totální neprůjezdnosti komunikací na teritoriu Městského ředitelství policie Ostrava,“ upozornila ještě Holčáková.

Podle mluvčího Ostravských komunikací Jiřího Maléře leží na ostravských silnicích vrstva rozbředlého sněhu, který je nepřetržitě pluhován. „O půl čtvrté ráno v noci ze středy na čtvrtek začalo hustě sněžit. Okamžitě vyrazily na všech šestnáct rajonů sypače Ostravských komunikací. Vzhledem k intenzitě sněžení, již napadlo deset centimetrů sněhu, byly letos poprvé povolány také posily,“ uvedl Maléř s tím, že na údržbě silnic pracuje dalších 12 traktorů a 6 nákladních automobilů s radlicemi.

„Upozorňujeme řidiče, aby byli opatrní. Podle předpovědi počasí by mělo intenzivně sněžit až do desáté hodiny dopolední.“

Série hromadných dopravních nehod na Olomoucku a Přerovsku

„Na Olomoucku došlo v časných ranních hodinách na dálnici z Hranic do Olomouce k dopravní nehodě pěti vozidel. Nehoda byla bez zranění, v současné chvíli je úsek zcela průjezdný. Na 296. kilometru silnice z Ostravy do Olomouce u Lipníku nad Bečvou řešíme dopravní nehodu mezi dodávkou, nákladním vozidlem a čtyřmi osobními vozidly. Silnice je v daném úseku dočasně uzavřena a doprava je odkláněna přes Lipník nad Bečvou. Nehoda je bez zranění,“ řekl Právu krátce po půl deváté ráno krajský policejní mluvčí v Olomouci Josef Bednařík.

Další nehoda se podle něj stala po osmé hodině ranní mezi obcemi Krčmaň a Kokory I/55, daný úsek je uzavřen a neprůjezdný. Srazila se tu tři auta. Policisté odklánějí dopravu mezi Olomoucí a Přerovem přes okolní obce. „Převážná příčina nehod je nepřizpůsobení rychlosti stavu silnice a povětrnostním, klimatickým podmínkám,“ dodal Bednařík.

Reklama

Výběr článků

Načítám