Hlavní obsah

Nad Hradem proletí gripeny

Právo, Petr Janiš
Praha

Bezletovou zónu nad Pražským hradem má v pondělí po 16. hodině prolomit průlet dvou armádních letounů JAS-39 Gripen. Půjde o symbolický příspěvek vzdušných sil k začátku oslav konce 2. světové války. V jiřském klášteře na Hradě se v tentýž čas bude konat veřejná vernisáž výstavy autentických válečných fotografií.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Gripen

Článek

Vše závisí na počasí, na tom, jak vysoko bude v pondělí nad Hradem oblačnost.

„Bezpečnost je vždy na prvním místě. Když se letí nad velkou aglomerací, nad spoustou lidí, musí být bezpečnost stoprocentní. Nebudeme dělat nic na efekt, pokud by existovalo byť jen procento rizika, že něco nevyjde,“ řekl Právu velitel posádky Pražského hradu Petr Cupák.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Moderní stíhačky by měly letět nízko, asi 200 metrů nad nejvyšším bodem terénu, jímž je katedrála sv. Víta. Zároveň by piloti nad Prahou měli dodržovat relativně nízkou rychlost 400 až 500 km/h.

Poletí přes Petřín

Stroje odstartují z Čáslavi, u pražských Kbel budou čekat ve vzduchu na pokyn. Poletí pak nad korytem Vltavy, zatočí k Hradu a vzápětí je čeká levotočivá zatáčka přes Petřín. Ta je nutná kvůli koridoru civilních letadel k ruzyňskému letišti. Pak gripeny zamíří zpět do Čáslavi. Mělo by jít o průlet bez zvláštních efektů.

Na Hradě, konkrétně na Jiřském náměstí, se bude za účasti veřejnosti zahajovat výstava pojmenovaná číslicí 70. Na průlet gripenů naváže přehlídka Hradní stráže. Její hudba zahraje skladby z poloviny 40. let. Nebude chybět statická ukázka spojeneckých protiletadlových zbraní. Půjde o sovětský 37mm a britský 40mm kanón.

Foto: Vojenský historický ústav

I fotografie pražského povstalce z května 1945 bude k vidění v Jiřském klášteře.

„Po skončení zahajovacího programu na Jiřském náměstí bude expozice v jiřském klášteře až do 19 hodin přístupná pro veřejnost zdarma. Výstavu pořádá Vojenský historický ústav ve spolupráci se Správou Pražského hradu,“ sdělil Právu za správu Hradu David Šebek.

Už od pátku lze na Hradčanském náměstí vidět současnou vojenskou techniku, transportéry Pandur a Iveco či obří samohybnou houfnici Dana.

Oslavy chystá i Praha

Vlastní oslavy výročí Pražského povstání, které začalo 5. května, chystá hlavní město. Konat by se měly na Staroměstském náměstí a ani tam by neměla chybět historická vojenská technika a autentické fotografie z bojů o Staroměstskou radnici. Mělo by jich být deset, a to velkoformátových.

Dopoledne 5. května se chystá vzpomínková akce, pak se má přesně ve 12.33, kdy 5. května zněly sirény, sloužit mše. Večer po 21. hodině se chystá unikátní projekce – videomapping využije dobové zvukové a filmové záběry. Projekce se má opakovat po čtvrthodině.

Další oslavy se týkají Dne vítězství 8. května. Praha podle radního pro kulturu Jana Wolfa (KDU-ČSL) zpřístupní katakomby, které vedou od domu U Minuty na rohu Staroměstského náměstí a Malého rynku pod domy směrem k magistrátu. „Katakomby jsou ve stavu jako před 70 lety,“ poznamenal Wolf.

Reklama

Výběr článků

Načítám