Hlavní obsah

Sněmovno, hlasuj! Iniciativa vyzvala politiky, aby jednala o manželství pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již před rokem předložili poslanci ve Sněmovně novelu o manželství, která by umožňovala sňatek i stejnopohlavním párům. Od té doby se projednávání významně neposunulo, a proto iniciativa Jsme fér uspořádala v úterý na Malostranském náměstí happening „Sněmovno, hlasuj!“. Na mítink krátce dorazila i poslankyně KDU-ČSL Marie Jílková, jejíž strana se proti manželství pro všechny staví.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Dvaadvacetiletý Kryštof byl vychováván dvěma matkami a nyní také bojuje za práva stejnopohlavních sňatků a adopce

Článek

„Chceme vyzvat Sněmovnu, aby urychleně o této novele hlasovala,“ prohlásila právnička iniciativy Jsme fér Adéla Horáková.

Novelu naposledy poslanci projednávali na začátku června, ale bez většího úspěchu. Jak uvedla iniciativa na svém webu, z pěti hodin, kdy se zákon na plénu řešil, zabrali 64 % času poslanci s nesouhlasnými projevy.

Koalice má zmatek v tom, kdy chce řešit manželství pro všechny

Domácí

Nejvíce proti návrhu vystupovali poslanci KDU-ČSL a ODS, negativně se k novele staví i strana SPD. Předseda lidovců Marian Jurečka nedávno v podcastu PoliTalk pro Novinky uvedl, že jeho strana má názor na manželství pro všechny jasný.

„Obecně je pro nás důležité, že manželství jasně definuje svazek muže a ženy. A při všem respektu k registrovanému partnerství musím říct, že pro nás není cesta, abychom řekli: ‚Uděláme tady manželství pro všechny,‘“ uvedl Jurečka.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Na happening dorazila poslankyně KDU-ČSL Marie Jílková a vyfotila se s cedulí Sněmovno, hlasuj. Její strana tento zákon nepodporuje

Na plénu až v září

Ve vládní koalici nicméně nepanuje na toto téma shoda, například hnutí STAN nebo TOP 09 by novelu podpořily. Ministr vnitra Vít Rakušan by chtěl její projednávání zařadit jako pevný bod programu v září.

Jak Novinky informovaly, zároveň se začíná z tématu stávat politická hra o to, kdo si připíše zásluhy za prosazení diskuse na plénu.

Takto se o zařazení bodu přetahovala poslankyně ANO Jana Pastuchová s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09).

Happening probíhal na Malostranském náměstí v úterý od 8:30 do 15:00 a jeho součástí byla výstava fotografií a příběhů „duhových rodin“. Akce měla za cíl poslancům a poslankyním připomenout, „jak moc je tento zákon pro statisíce lidí v celé České republice důležitý“.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Iniciativa požaduje, aby poslanci začali projednávat návrh, který by zlegalizoval manželství a adopci dětí pro stejnopohlavní páry

Z manželství pro všechny se stala politická hra

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám