Hlavní obsah

Na zásadní změny ještě nenastal čas, zní z ODS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kongres největší vládní strany ODS velké změny nepřinese. Přestože je premiér Petr Fiala (ODS) podle průzkumu CVVM nejméně důvěryhodným politikem, občanští demokraté za ním stojí jako jeden muž a zvolit mu chtějí i jeho dosavadní tým z vedení. Na revoluci nenastal čas, zní ze strany.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Konference Naše bezpečnost není samozřejmost u příležitosti 25. výročí vstupu Česka do NATO 12. března 2024. Na snímku Petr Fiala.

Článek

„Nominaci na předsedu získal ve všech krajích Petr Fiala, na prvního místopředsedu také v drtivé většině krajů Zbyněk Stanjura. Další nominace na místopředsedy ODS získali Martin Kupka, Alexandr Vondra, Martin Baxa a Eva Decroix,“ vyjmenoval mluvčí ODS Jakub Skyva.

Občanští demokraté hovoří o kongresu bez emocí. Nemají také zatím co řešit. Některé průzkumy veřejného mínění je sice varují před úbytkem voličů a jejich předsedu vlády označují za nejméně důvěryhodného politika - podle CVVM mu nedůvěřuje 79 procent lidí. ODS však dobře ví, že šéfa, který je v pozici premiéra, měnit nebude.

Veškeré změny by mohly nastat až na konci volebního období, tedy nejdřív příští rok před sněmovními volbami.

„V kopci se nepřepřahá. Máme volební rok, jsou troje volby,“ poznamenal lídr evropských voleb Alexandr Vondra. Dramatický průběh kongresu nepředpokládá. „Ale nechci mluvit za kongres. Jsme demokratická strana a čekají nás demokratické volby vedení. Revoluci ale nečekám,“ dodal pro Novinky.

Od nás žádní voliči neodcházejí, tvrdí Fiala. Politologové nesouhlasí

Volby

Delegáti kongresu by se měli bavit podle něj především o následujících volbách, červnových do Evropského parlamentu a podzimních krajských a senátních. „Musíme nastavit vítěznou mentalitu a musíme dynamičtěji a otevřeněji komunikovat,“ poznamenal.

Podobně vnímá úkol kongresu i hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek. „Já si myslím, že nenastal čas bavit se o zásadních změnách. Pan předseda reprezentuje i vládu, měl by jednoznačně dostat podporu, aby dokázal svou misi dovést do konce volebního období,“ řekl Novinkám a Právu.

Stěžejní pro něj na kongresu bude diskuze ke krajským volbám. V nich ODS očekává oslabení. V současnosti má tři hejtmany, kromě Schreka i královéhradeckého Martina Červíčka a jihočeského Martina Kubu.

Debata se povede zejména o volební strategii. „Nebudu jediný, kdo bude chtít diskutovat o tom, zda současná vláda dělá všechno, aby ODS uspěla i v krajských a senátních volbách. Mám zpětnou vazbu od pana premiéra i členů vlády z ODS, že jim na regionech velmi záleží,“ poznamenal Schrek.

Předseda poslaneckého klubu občanských demokratů Marek Benda se do Ostravy těší. „Většina pražských delegátů pojede v pátek do Ostravy pendolinem společně. Určitě to bude zábavné,“ poznamenal pro Novinky a Právo.

Kongres bude podle něj klidný a všichni členové stávajícího vedení obhájí svou pozici. „Vlastně to vychází tak, že na jedno uvolněné místo ve vedení kandiduje jeden kandidát. To svědčí o dospělosti strany,“ podotkl.

Decroix zastoupí liberální proud

Eva Decroix na pozici, kterou uvolnil Zdeněk Zajíček odchodem do Hospodářské komory, zamíří podle Bendy díky své pracovitosti i liberálnějšímu pohledu na svět.

Někteří ostřílení odeesáci vnímají její novou roli jako malý převrat. Poslankyně totiž reprezentuje liberální proud mezi občanskými demokraty, i přes nesouhlas značné části kolegů prosazovala přijetí Istanbulské úmluvy, neodmítá ani diskuzi o přijetí eura.

Mezi převážně konzervativními kolegy Fialou, Stanjurou, Kupkou, Vondrou a Baxou bude v nejužším vedení také jedinou ženou.

Spolu zahájilo kampaň do eurovoleb. Půjde o střet demokratů se stranami jednoho muže, říká Vondra

Eurovolby

Volit bude v kongresovém hotelu v Ostravě necelých šest stovek delegátů. Kromě Decroix do vedení nemá namířeno žádná nová tvář. Přímo na místě sice mohou vzejít nové nominace, překvapení se však nejspíš nechystá.

Fialu přijedou do Ostravy podpořit i jeho kolegové z koaliční vlády: vicepremiéři a předsedové stran Vít Rakušan (STAN), Ivan Bartoš (Piráti), Marian Jurečka (KDU-ČSL) a místopředseda TOP 09 a vicepremiér Vlastimil Válek.

Politolog Stanislav Balík se domnívá, že nechuť měnit politiky na pozicích místopředsedů ODS ukazuje, že partaji chybí alternativní kandidáti. „Je otázka, jestli je systém propustný, aby nové kandidáty pustil nahoru. Neproběhne politická soutěž, což vypovídá o tom, že na tom ODS není personálně úplně nejlépe. Ale to je problém celé řady politických stran,“ poznamenal pro Novinky a Právo.

Samotné změny ve vedení však podle Balíka nejsou spásné. „Ale umím si představit, že by novou energii vládě dodalo vystřídání některých ministrů,“ uzavřel.

ODS se podle posledního průzkumu STEM těší přízni asi 14,5 procenta voličů. Koalice Spolu by podle úterního průzkumu v eurovolbách získala asi 20 procent voličů. Vítězem by mohlo být ANO s asi 27 procenty voličů.

Lidovci: Jsme na dně, protože děláme černou práci za ODS

Domácí

Reklama

Související články

Volby by vyhrálo ANO, ODS posílila

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo opoziční hnutí ANO s 32,9 procenta hlasů. Vyplývá to z průzkumu, který pro CNN Prima News udělala agentura STEM. Vládní ODS...

Výběr článků

Načítám