Hlavní obsah

Na seznamu zakázaných návykových látek je dalších 19 chemikálií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na seznam zakázaných návykových látek se dostaly další chemikálie, které mohou sloužit pro výrobu drog. Na svém pondělním výjezdním zasedání v Brně o tom formou nařízení rozhodl kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). Na seznam přibylo 19 položek, mezi nimi například pentedron či methoxetamin.

Foto: Milan Malíček, Právo

Aktualizaci vyhlášky připravuje ministerstvo zdravotnictví. Na snímku ministr Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

Nařízení připravilo ministerstvo zdravotnictví. Pokud by se podle autorů seznam o nové látky nedoplnil, nemohla by policie či justice obchod s novými drogami postihovat. Mohlo by to ohrozit zdraví lidí. Opatření má bránit i šíření nových drog. Většina se dováží přes země, kde se vybrané chemikálie k jejich výrobě nekontrolují.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Drogový trh nejen v České republice, ale i v celé Evropské unii neustále zaplavují nové syntetické drogy, které jsou syntetizovány s cílem vyhnout se chemickým strukturám, jež spadají pod kontrolní režim omamných či psychotropních látek," uvedli autoři návrhu.

Žádná z látek, které se nyní dostaly na seznam, se v průmyslu či při léčbě nevyužívá. Slouží jen k výrobě drog. Většina z nich je podobná strukturou psychotropním látkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám