Hlavní obsah

Na šéfa KSČM chce kandidovat jedenáct lidí

Novinky, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet kandidátů, kteří se chtějí na listopadovém sjezdu KSČM ucházet o předsednické křeslo, se rozrůstá. Svou kandidaturu potvrdilo již 11 členů. Jak již Právo uvedlo, jsou to europoslankyně Kateřina Konečná, místopředseda Stanislav Grospič, poslanec Leo Luzar a bývalý místopředseda Josef Skála.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip (vpravo) a místopředseda Stanislav Grospič na archivním snímku

Článek

Podle informací Práva mezi přihláškami figuruje i předseda Vojtěch Filip, i když ten zatím kolem své kandidatury veřejně mlží. Komise již zaregistrovala i nominaci prvního místopředsedy Petra Šimůnka, bývalé místopředsedkyně a nynější šéfky rozpočtového výboru Sněmovny Miloslavy Vostré, poslance Zdeňka Ondráčka a jeho sněmovní kolegyně Hany Aulické Jírovcové. Do boje se přihlásil i bývalý europoslanec Jaromír Kohlíček a také bývalý brněnský zastupitel Martin Říha.

Vedení nabídne funkce

Předseda a místopředsedové KSČM dají v pátek na jednání výkonného výboru své funkce k dispozici. Jak informoval Filip, shodlo se na tom v úterý celé vedení strany. Zda jedenadvacetičlenný orgán návrh přijme, ale není jasné, byť nálada mezi komunisty se po volebním debaklu blíží bodu mrazu.

Zdecimovaní komunisté: Vedení dá v pátek posty k dispozici

Domácí

„Výkonný výbor rozhodne, jestli naši nabídku přijme a jak připravíme sjezd,“ prohlásil Filip. Opakovaně ale odmítl jednoznačně odpovědět na dotaz, zda bude znovu kandidovat na funkci předsedy KSČM, v níž působí už patnáct let. „To záleží na každém, kdo je navržen, a myslím, že je logické, že jednotliví funkcionáři zváží nejen své nominace, ale také svůj podíl na výsledku voleb,“ řekl Filip. Svůj názor sdělí právě výkonnému výboru.

Z dostupných informací plyne, že výkonný výbor přijme nabídku stranického vedení a jeho členy pověří výkonem funkcí až do sjezdu. Nejde totiž o rezignaci, ale spíš o politické gesto.

Podle Filipa byla v úterý řeč o příčinách neúspěchu KSČM v krajských a senátních volbách, do pátku by pak měli předsedové krajských organizací přijít s návrhy, jak dál.

Tlak na odstoupení Filipa roste. Nechce se mu

Volby

„První poznatky jsou známé, zejména jak se nám podařilo oslovit občany, kde jsme chybovali v kampani, ať už z pohledu centra, nebo štábů,“ řekl Filip. „Musíme hodnotit vše, tedy od složení kandidátních listin, spolupráci mezi centrem a kraji, kritická analýza se musí týkat každého z nás,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám