Hlavní obsah

Na screening plic přišla jen třetina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze zhoubných nádorů je nej­smrtelnější ten u rakoviny plic. Často se na něj přijde pozdě a nemocných přibývá hlavně mezi ženami. Přesto jde na preventivní vyšetření k pneumologovi jen třetina těch, kterým to praktický lékař doporučil.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Screening rakoviny plic funguje v Česku od loňského roku. V rámci tohoto programu loni oslovili praktici 7044 rizikových pacientů ve věku 55 až 74 let, kteří poslední roky vykouří 20 cigaret za den. Na vyšetření ale přišlo jen 2604 z nich. Příčinou je podle předsedkyně České pneumologicko-ftizeologické společnosti Martiny Koziar Vašákové patrně špatné pochopení programu.

„Obávám se, že jde o špatnou interpretaci podmínky pro vstup, kterou je odvykání kouření,“ řekla Právu. „Řada lidí závislých na kouření není připravena najednou si odvyknout. Pokud dostanou informaci, že musí přestat kouřit, tak mnozí do programu nevstoupí. Ale oni nemusí přestat kouřit, oni jen vstupují do programu pro odvykání kouření,“ přiblížila Vašáková s tím, že když to svým pacientům vysvětlí, tak většina s účastí na programu souhlasí.

Další část oslovených podle ní ale strká hlavu do písku. „Oni kouří, ale dokud jim něco není, tak se zapojit raději nechtějí, protože co kdybychom jim něco našli,“ míní. Připravují proto celoevropskou kampaň, která má lidem vysvětlit, že se není čeho bát.

Existují pacienti, které od cigarety nic neodradí, říká pneumoonkolog Havel

Podcasty a pořady

Odhalili 77 případů

Pozitivní nález, který bylo nutné dál vyšetřit, našli lékaři u 77 lidí, ukázala předběžná data. U téměř desítky vyšetřených šlo o první stadium nemoci, které se dá operovat a je vyšší šance na uzdravení.

Problémů si lidé zpravidla všimnou, až když začnou kašlat, chraptět a mít problémy s dýcháním, což bývá pozdě. Současně lékaři odhalili i další nemoci, třeba chronickou obstrukční plicní nemoc nebo plicní fibrózu.

Nikoliv jedinou, avšak nejčastější příčinou rakoviny plic je kouření. Podle Vašákové neplatí, že by elektronické cigarety byly zdravější alternativou běžných cigaret.

„Víme, že nikotinové náhražky jsou pravděpodobně méně škodlivé, co se týče působení nádorových onemocnění, ale z pokusů na vnějších kulturách víme, že karcinogenní efekt mají podobný. Efekt na cévy, kardiovaskulární onemocnění, demenci je naprosto stejný,“ vysvětlila Právu.

Elektronické cigarety nedoporučuje. „Nikotin, jako toxická látka, nemá žádnou bezpečnou zdravou hladinu,“ dodala s tím, že se může dopad na zdraví za třicet let teprve ukázat, podobně jako u cigaret.

Kritéria pro vyšetření splňuje v Česku půl milionu kuřáků. Praktici by je měli oslovit a odeslat na specializované vyšetření. Každý rok se na rakovinu plic přijde u 6600 lidí a téměř 5400 jich ročně zemře.

Téměř polovině případů rakoviny plic lze předejít

Žena

Reklama

Výběr článků

Načítám