Hlavní obsah

Na Praze 10 odvolali starostku Chmelovou a radního Kašpara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitelé Prahy 10 na pondělním jednání odvolali z funkce starostku městské části Renatu Chmelovou a místostarostu Davida Kašpara (oba Vlasta). Podle opoziční TOP 09 měli oba napojení na bývalého primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), kterého policie trestně stíhá v kauze Dozimetr.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Odvolaná starostka Prahy 10 Renata Chmelová

Článek

V desáté městské části dosud Vlasta vládla s Piráty a ODS, v opozici je TOP 09 spolu s hnutím ANO. Odvolání obou politiků podle mluvčího Prahy 10 Jana Hamrníka podpořili zastupitelé všech klubů kromě Vlasty, která sdružuje nezávislé zastupitele a členy STAN, KDU-ČSL a Desítky pro domácí. Kašpar je členem STAN, Chmelovou hnutí podpořilo do podzimních senátních voleb.

„Ani jeden z nich nedokázal jasně rozptýlit pochybnosti o tom, jestli jsou se současnou kauzou nějak spjatí,“ uvedl předseda TOP 09 v Praze 10 Radek Lojda. Chmelová jakékoliv problematické vazby odmítla. Dodala, že na funkci rezignuje i poslední radní Vlasty Lucie Sedmihradská a koalice přechází do opozice.

Kauza Dozimetr dopadla i na pražský magistrát. IT zakázky pro obviněné má prošetřit audit

Domácí

Zastupitelé Prahy 10 v pondělí budou jednat o připomínkách městské části k připravovanému novému územnímu plánu, což je podle Chmelové pravým důvodem odvolání. „Na Prahu 10 se vrací kmotři, protože se jim nehodí zásadní připomínky k Metropolitnímu plánu ohledně lokality Trojmezí,“ uvedla s odkazem na rozsáhlé nezastavěné území na pomezí Prahy 10, 11 a 15, o jehož zachování se dlouhodobě zasazuje.

Podle Lojdy ani Chmelová, ani Kašpar i přes nabízenou příležitost nevysvětlili vazby na pražskou organizaci STAN a Hlubučka. „Jejich odvolání tak bylo jedinou cestou, jak zabránit tomu, aby dál poškozovali přinejmenším dobré jméno Prahy 10,“ sdělil. Chmelová v komunálních volbách neplánuje obhajovat funkci starostky a na prvním místě kandidátky koalice Vlasta ji nahradil právě Kašpar.

Bývalý detektiv: Redl se strašně bál Krejčíře. Gazdíka jsem varoval už dávno

Krimi

Praha 10 je podle počtu obyvatel po Praze 4 druhou největší pražskou městskou částí, žije v ní zhruba 110 000 lidí. Zahrnuje celé katastrální území Vršovic a části Strašnic, Malešic, Záběhlic, Michle, Vinohrad, Hrdlořezů, Hloubětína a Žižkova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám