Hlavní obsah

Kauza Dozimetr dopadla i na pražský magistrát. IT zakázky pro obviněné má prošetřit audit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští zastupitelé se v pondělí mimořádně sešli kvůli kauze „Dozimetr“ v dopravním podniku (DP), ve které byl obviněn i bývalý náměstek Petr Hlubuček (STAN). Opozice nově poukazovala na to, že by i zakázky v oblasti IT magistrátu mohly souviset s aktivitami obviněných osob. Nakonec proto zastupitelé odsouhlasili návrh na zadání auditu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Zdeněk Hřib na jednání zastupitelstva hl. m. Prahy 19. září 2019

Článek

„Upozorňovali jsme na to, že se nám nelíbí způsob, jakým jsou zadávány zakázky drobného rozsahu v ICT, které jsou přímo v gesci pana primátora (Zdeňka) Hřiba (Piráti),“ uvedl opoziční zastupitel ODS Tomáš Portlík. Operátor ICT je akciová společnost Prahy, která provozuje systém pro výdej karet Lítačka.

„Zjistili jsme, že pan (Pavel) Dovhomilja a Maroš Jančovič jsou jedni z významnějších dodavatelů hlavního města Prahy. Myslím, že je v tuhle chvíli nutné prošetřit, v jakém stavu jsou ty zakázky a (jejich) plnění,“ dodal.

Za cinknutý posudek hrozí znalci až tříleté vězení

Krimi

Portlík nakonec prosadil na program zastupitelstva tisk, jehož součástí je usnesení, ve kterém zastupitelé ukládají zadání auditu IT zakázek na odboru informatiky a přes městem řízeného Operátora ICT. Pro byli zástupci napříč politickým spektrem.

Finální znění auditu však musí zastupitelé ještě odhlasovat. Podle očekávání by k tomu mohlo dojít v pozdních večerních hodinách.

Kauza kolem Hlubučka: Soud poslal do vazby Mateje Augustína

Krimi

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) kvůli hospodaření v DPP obvinili v červnu více než desítku lidí, vedle Hlubučka figuruje v kauze právě jak lobbista a majitel společnosti ADVICE.CZ Solutions Pavel Dovhomilja, tak šéf společnosti Uniprog Solutions Maroš Jačovič, který měl údajně „Hlubučkově“ skupině platit miliony ročně, aby mohl pracovat pro dopravní podnik.

Hřib: Šlo o vysoutěžené zakázky

Hřib na dotaz Novinek uvedl, že pokud jde o firmu ADVICE.CZ Solutions, jedná se o smlouvu, které byla uzavřena ještě za minulé vlády hnutí ANO. „Naopak za Pirátů došlo k jejímu vypovězení,“ řekl ke společnosti Dovhomiljeho.

Po vydání článku na Hřibova slova reagoval zastupitel ANO Radomír Nepil. „Chová se jako rozmazlené dítě. Pravda je taková, že firmám lidí, kteří jsou dnes obviněni v největší polistopadové korupční kauze na pražském magistrátu, byly přidělovány i nové zakázky, a to po celou dobu vládnutí primátora Hřiba. Z toho se nevymluví a měl by skončit,“ napsal Novinkám.

Marvanová: Na policii jedině s konkrétním důkazem

Domácí

Hřib dále uvedl, že v druhém případě mělo jít o nejlevnější nabídku, která byla vysoutěžena v otevřeném výběrovém řízení. „Praha nemá žádnou možnost, jak vyloučit firmu osoby, která je trestně stíhána, z těch tendrů, protože to legislativa neumožňuje,“ uvedl Hřib.

Zdůrazňoval přitom, že se auditu nebrání, naopak by ho rozšířil o všechny smlouvy s firmami osob, které v kauze figurují. „Abychom zjistili, zda tu není nějaká běžící smlouva, kterou bychom mohli případně ukončit,“ vysvětloval Hřib.

Z opozičních lavic ale zaznívalo, že Hřibovy snahy o rozšíření auditu mají za cíl, aby se audit protáhl, a jeho dokončení tak nepadlo do termínu zářijových komunálních voleb.

Zastupitelé Prahy jednali přes 20 hodin, opozice odešla

Domácí

Už na minulém zastupitelstvu v polovině června opoziční ANO a ODS vyzývaly k vyvození politické odpovědnosti jak Hřiba, tak jeho náměstka pro dopravu Adama Scheinherra (Praha sobě), který je zároveň šéfem dozorčí rady pražského dopravního podniku.

Scheinherr se tehdy hájil tím, že v roce 2020 podal trestní oznámení právě kvůli podezření na korupci v dopravním podniku a byl vyšetřovateli vázán mlčenlivostí. „Splnil jsem veškeré své povinnosti, a to i v rámci DP, zavedli jsme taková opatření, která tam nikdy nefungovala,“ řekl nyní. Opoziční zastupitelé to ale podle svých vyjádření nepovažují za dostatečné.

V situaci, kdy opozice nedisponuje dostatkem hlasů k jejich odvolání, poté zazněly i opakované výzvy k Hřibově a Scheinherrově rezignaci. To však oba shodně odmítli. „Rezignovat se opravdu nechystám,“ uzavřel Hřib.

Reklama

Výběr článků

Načítám