Hlavní obsah

Na podporu Ukrajiny stojí před ruskou ambasádou ruka s dvojznačným „véčkem“

Praha
Aktualizováno

Plastika znázorňující gesto ruky s prsty do písmene V stojí od středy na náměstí Borise Němcova v Praze 6 před ambasádou Ruské federace. Autory jsou umělci, kteří se tak chtějí podílet na oslavách Dne nezávislosti Ukrajiny a zároveň tragické připomínce již půl roku trvající invaze Ruska na Ukrajinu.

Instalace před ruskou ambasádouVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Ukrajina si připomíná 31. výročí své nezávislosti, zároveň ve středu uplynulo šest měsíců od počátku ruské invaze na její území.

Autoři projektu, který je součástí řady dalších akcí konajících se nejen v Praze, chtěli zejména umístěním plastiky právě před ruskou ambasádu poslat kromě vzkazu podpory Ukrajincům rovněž signál směrem k ruským okupantům.

„Je to symbol svobody umístit na jakékoli náměstí jakoukoliv svobodnou věc a vyjádřit svobodný názor na to, co se děje,“ řekl v České televizi sochař a autor projektu Jan Slovenčík.

Plastika podle něj váží zhruba 250 kilogramů. „Snažil jsem se to udělat těžší, aby to přežilo případný náraz,“ zmínil sochař.

Z jedné strany říká ‚mír a vítězství‘ a z druhé… no, řekněme, že by to mělo být naprosto jasné
Joseph Ali Tehranian

Jeden z členů projektu, hudební manažer Antonín Milata, řekl, že s nápadem přišla skupina lidí z kreativního průmyslu a chtějí usilovat o to, aby tam plastika zůstala natrvalo. Řešit to mají s městskou částí Praha 6 a ministerstvem zahraničí.

Gesto, při kterém člověk vystrčí před sebe ruku dlaní dopředu s ukazováčkem a prostředníčkem rozděleným do tvaru V, přičemž zbylé prsty zůstanou sevřené, je nejčastěji spojováno s vítězstvím. Pokud je však dlaň obrácená, jedná se o vzkaz podobný tomu, jako když člověk ukáže jen prostředníček.

O plastice píše i BBC

Svérázného díla si všimla i britská stanice BBC. Cituje slova kreativního ředitele skupiny tvůrců Josepha Aliho Tehraniana, který potvrzuje, že poselství je skutečně dvojí: „Z jedné strany říká ‚mír a vítězství‘ a z druhé… no, řekněme, že by to mělo být naprosto jasné.“

Vzhledem k tomu, že je ruka namířená k ruské ambasádě, nabízí se interpretace, že tato dvojznačnost je ze strany umělců úmyslná.

Diskutující na sociálních sítích tak plastiku neoficiálně pojmenovali jako „Peace off“, což by šlo volně přeložit něco jako „Jděte do míru“.

Ukrajinci změnili dějiny, svět i sami sebe, prohlásil Zelenskyj

Válka na Ukrajině

Véčkem na ruce gestikuloval k davům během 2. světové války například britský premiér Winston Churchill s odkazem na anglický výraz pro vítězství, který rovněž jako v češtině začíná písmenem V, tedy victory. Zajímavostí je, že Churchill zprvu netušil, že varianta s dlaní dovnitř může být mezi některými vrstvy být vnímána vulgárně, proto je na některých fotografiích vyfocen tak i tak.

V Česku je toto gesto neodmyslitelně spjaté s Václavem Havlem a sametovou revolucí na podzim roku 1989. Vulgární varianta ve zdejším kontextu v podstatě není používána.

Na náměstí Borise Němcova, kolem ulice Wolkerova u vstupu do parku Stromovka, je rovněž do 20. hodiny ohlášené veřejné setkání, účast se odhaduje na stovky lidí.

K dalším akcím na podporu Ukrajiny patří lidský řetěz, který má vzniknout po 18. hodině na Staroměstském náměstí, hudební benefice v klubu Cross nebo ochutnávka ukrajinského jídla na Andělu.

Na Výstavišti a před Průmyslovým palácem se mezi 17. a 20. hodinou chystá veřejné shromáždění pořádané ukrajinskou komunitou, kde vystoupí ukrajinské taneční a pěvecké sbory.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Instalace před ruskou ambasádou

V Praze mohou lidé na několika místech přispět pomocí interaktivních panelů do sbírky na pomoc lidem zasaženým válkou na Ukrajině. K daru lze připsat podpůrný vzkaz. Darováním také lidé zasadí semínko ukrajinské národní květiny, slunečnice, do virtuálního květinového pole.

Venkovní panely jsou v Praze 11, další na náplavce a v ulicích Truhlářská, Na Příkopě a Na Můstku a na Palackého náměstí.

Reklama

Související témata:

Související články

Konec války na Ukrajině je v nedohlednu

Musíme být připraveni na možnost, že to bude trvat dlouho, řekl agentuře AFP ukrajinský armádní lékař, který působí na frontové linii na jihu Ukrajiny pod...

Výběr článků

Načítám