Hlavní obsah

Pilot speciálu popsal evakuaci z kábulského letiště

Novinky, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na letišti v Kábulu vládne chaos, přistává se tam bez radaru. Řekl to pilot, který řídil druhý speciál, jenž evakuoval z Kábulu české občany a afghánské spolupracovníky.

Foto: Armáda ČR/Twitter

Pilot českého speciálu

Článek

„Měli jsme štěstí, na palubu jsme nakonec zvládli nabrat všechny. Velvyslance, ochranku ambasády a naše místní spolupracovníky s rodinami. Na palubě byla i úplná mimina,“ dodal.

Přílet třetího speciálu na pražské KbelyVideo: Aktu.cz

V době přistání druhého speciálu už na letištní ploše v Kábulu nebyli žádní lidé. O den dříve přitom byla letištní plocha zaplněna Afghánci, kteří se snažili do odlétajících strojů dostat. Speciál kvůli vyklízení plochy čekal nějakou dobu v ázerbájdžánském Baku.

V tlačenici před letištěm v Kábulu se zranilo 17 lidí

Svět

Pilot byl v Afghánistánu už poněkolikáté, proti jeho předchozím cestám je nyní na letišti mnohem vyšší provoz. Přistává se přitom bez radaru. „Provoz nad letištěm je řízen jen procedurálně,” uvedl.

Letadlo původně mělo na letišti vymezeno dvouhodinový slot, pobyt se ale protáhl na šest hodin.

Do Prahy byl v jeho stroji přepraven velvyslanec Jiří Baloun, příslušníci jednotky Vojenské policie Kamba, která velvyslance a ambasádu střežila, i Afghánci s rodinami. Pilot poznamenal, že mezi dětmi byla i mimina. Mnoho pasažérů letělo poprvé v životě. Dodal, že zpáteční let přes Baku byl bez problémů.

Z Kábulu odletěly celkem tři české speciály, první přivezl pracovníky ambasády a jejich spolupracovníky s rodinami, další dva vyslalo ministerstvo obrany.

Nizozemské evakuační letadlo odletělo z Kábulu prázdné

Svět

Druhé evakuační letadlo přistálo v Praze v úterý po půl jedenácté v noci. Z Kábulu přivezlo dalších 87 lidí včetně velvyslance Jiřího Balouna. Mezi českými vojáky a afghánskými spolupracovníky české armády byli také dva Poláci.

Poslední letoun je už na cestě do ČR a veze 62 pasažérů a posádku. Jsou mezi nimi afghánští tlumočníci s rodinami a držitelé trvalého pobytu v ČR. A také čtyři lidé, o jejichž přepravu požádalo Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám