Hlavní obsah

Pernštejn vyhořel kvůli závadě, nebo samovznícení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Dubnový požár historické sýpky na hradě Pernštejn na Brněnsku způsobila podle výsledků zkoumání hasičů závada na elektroinstalaci, nebo samovznícení nátěrových látek, které používali dělníci při opravě objektu. V úterý to oznámil mluvčí jihomoravských hasičů. Příčiny nadále zkoumá tým 20 expertů, který by měl podrobné výsledky zveřejnit v druhé polovině června.

Článek

Památkáři již dokončili seznam zničených věcí. Oheň zcela zničil střechu budovy a také přibližně 700 předmětů v sýpce, která byla využívána jako mobiliář  Škoda na hradě podle prvních odhadů dosáhla sta miliónů korun, ztráty na nenávratně zničených předmětech by měly být vyčísleny asi do týdne, řekl v úterý ředitel jihomoravských památkářů Jaromír Míčka.

I když v depozitáři nebyly podle Míčky umístěny žádné historické klenoty, přesto je mezi zničenými předměty několik velmi vzácných kusů. Památkáře například velmi mrzí ztráta dvou obrazů ze 17. století, které znázorňovaly členy rodu Pernštejnů a patřily do jeho rozsáhlé rodové galerie.

Nenávratně pryč je rozměrný stůl, který měl být vystaven v Rytířském sále hradu. V ohni skončilo 15 kusů cenného barokního nábytku, větší množství obrazů a nábytku z 19. století a šest historických zbraní. "Přišli jsme také o početnou sbírku paroží, které jsou v inventáři zapsány pod jediným bodem," uvedl ředitel.

Tisíce předmětů zachráněny

Míčka na druhé straně zdůraznil, že se pracovníkům hradu a hasičům podařilo zachránit z hořícího depozitáře tisíce předmětů. Doslova o chlup uniklo zkáze asi 2600 grafických listů, kreseb, karikatur a napoleonik. Podařilo se zachránit také nejstarší obraz Pernštejna, který vznikl v 17. století. Z depozitáře byly vyneseny i četné liturgické historické předměty, keramika, nádobí z cínu a přibližně 30 nejrůznějších obrazů.

Na Pernštejně již začaly práce na provizorním zastřešení zničené budovy. Vyžádají si tři milióny korun. Objekt bude pod střechou do prázdnin. Před příchodem podzimu chtějí památkáři vyhlásit výběrové řízení na rekonstrukci objektu. Míčka předpokládá, že by se s pracemi mohlo začít na jaře 2007. Při opravě by podle něj mohla sýpka získat původní podobu. V budoucnu v ní pravděpodobně vznikne nová expozice hradu.

Pomáhá i sbírka

Peníze na opravu hradu neposkytne jen stát a Jihomoravský kraj, ale i veřejnost. Sbírku na sýpku vypsalo v uplynulých dnech spolu s památkáři brněnské studio České televize. "Zatím jsme získali 141 000 korun. Sbírka potrvá až do konce roku," řekla jeho mluvčí Hana Orošová. Zájemci mohou posílat dary na účet 17450403/0300 v ČSOB.

Požár zachvátil sýpku v noci na 15. dubna. Deset hodin s ním bojovalo 20 hasičských jednotek. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Požár Pernštejna způsobil škodu 100 miliónů

Gotický hrad Pernštejn na Brněnsku v pátek ráno hořel. Předpokládané škody jsou zatím 100 miliónů korun, řekla mluvčí ministerstva kultury Kateřina Besserová....

Výběr článků

Načítám