Hlavní obsah

Na ohřátí rukou i jídla. Čeští skauti vyrábějí „zákopové“ svíčky pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Skauti vyrábějí speciální svíčky pro ukrajinské civilisty i vojáky. Dokážou hořet hodiny, dá se na nich ohřát jídlo a poslouží v zákopech i v domácnostech bez elektrického proudu. Materiál na jejich výrobu shromažďují pomocí veřejné sbírky. Zatím jich stihli vyrobit několik tisíc, část už je na Ukrajině, další tam poputují.

Čeští skauti vyrábějí „zákopové“ svíčky pro UkrajinuVideo: Novinky

 
Článek

Březnový podvečer na pražské tržnici v Holešovicích. V hale 29 se potkává skupina dětí a dospělých na workshopu. Několikrát do týdne sem chodí společně vyrábět speciální dlouho hořící svíčky v plechovce.

„Jsou určené pro lidi na Ukrajině, kteří teď mají omezené dodávky elektřiny nebo jsou v krytech a zákopech,“ vysvětluje Barbora Trojak, mluvčí spolku Junák – český skaut. „Svíčky jsou pro ně ohromnými pomocníky. I když je to malá věc, dokáže lidem ulehčit život,“ je přesvědčená.

Foto: Novinky

Hotové svíčky

Jsou totiž vyrobeny tak, aby dokázaly hořet dlouhé hodiny a silným plamenem pomohly vyhřát třeba i menší místnost. „Vytvoří kolem sebe dost tepla na to, abyste si usušila prádlo, ohřála oběd nebo si zahřála zmrzlé ruce a nohy,“ vyjmenovává jejich využitelnost.

Ukrajinský důchodce se od začátku války schovává v podzemí. Vyleze, až bude mír

Válka na Ukrajině

„Hledali jsme nějaký způsob pomoci Ukrajině, který bude velmi přístupný a zapojit se do něj bude moct opravdu každý. Zároveň jsme měli zprávy, že právě tahle pomoc je vítaná a smysluplná. A také nám bylo sympatické, že se do ní mohou zapojit i děti a má nějaký výchovný rozměr,“ dodává mluvčí skautů.

Ze staré svíčky nová

Na zhotovení svíček, jež se vyráběly už za 2. světové války pro vojáky v zákopech, je potřeba jen pár věcí, které navíc běžně končí jako odpad. „Jsou vyrobené z plechovek od potravin, kartonu a vosku nebo parafínu. My na to mícháme staré svíčky a nový parafín,“ popisuje Trojak.

Vlnitý karton se smotá do ruličky, vloží do čisté plechovky, doplní se o kartonový knot, zalije roztaveným voskem a nechá zchladnout. Čím více lepenky a vosku, tím déle pak svíčka hoří.

Foto: Novinky

Plechovky se naplní kartonem

Materiál potřebný k výrobě získávají skauti i pomocí veřejné sbírky. „Nastavili jsme ji tak, že je přístupná komukoliv, kdo má sám omezené finanční zdroje nebo omezené možnosti, jak se vůbec do nějaké pomoci Ukrajině zapojit,“ říká mluvčí.

Sbírka potrvá do pátku 10. března. Pokud bude počasí i nadále chladné a ze strany Ukrajiny bude o svíčky stále zájem, dobrovolníci nevylučují prodloužení.

FOTO: Skautské jamboree po 25 letech v Praze

Domácí

Výroba možná i doma

Svíčky mohou zájemci vyrobit také doma a spolku je poslat. Skaut na svých webových stránkách pro tyto účely zveřejnil podrobný postup výroby. Bezplatné doručení svíček nabízí v těchto dnech společnost Zásilkovna.

„Už jsme jich vyrobili zhruba mezi dvěma a třemi tisíci,“ odhaduje mluvčí počet svíček. Část z nich již odešla na Ukrajinu, další je budou následovat. Do krabic skauti přidávají i obrázky od malých dětí s ukrajinskými motivy.

Foto: Novinky

Svíčky posílají ukrajinským skautům

„Našimi parťáky na ukrajinské straně jsou skauti a skautky, kterým svíčky předáváme, a oni už je distribuují tam, kde uznají, že jsou potřeba,“ přibližuje Trojak s tím, že s dopravou jim pomáhá Rotary klub. Krabice se svíčkami vozí primárně do Kyjeva, odkud se rozváží dál.

Skauti na Ukrajině jsou podle ní za tuto formu podpory vděční. „A jsou rozhodně rádi, že na válku nezapomínáme a že se chceme stále podílet na pomoci,“ dodává na závěr.

Na 13 tisíc ukrajinských dětí deportovali do Ruska. Genocida, říká poslankyně

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám