Hlavní obsah

Na muže v Plzni zaútočila bachyně, bála se o mládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že na střet s přemnoženými divočáky v Plzni doplatil pes, to už tady bylo. Teď ale napadli i člověka. Útok, který se před několika dny odehrál na Valše, tedy na samém okraji města, naštěstí skončil bez zranění.

Foto: Profimedia.cz

Prase divoké

Článek

„Venčil jsem chvíli po poledni psy a přes silnici šlo stádo divokých prasat, přes třicet selat a asi sedm dospělých kusů, předpokládám, že to byly bachyně,“ popisuje dramatický zážitek Zdeněk Lehár.

Překvapivý pohled to pro něj nebyl, u jeho usedlosti, která je nedaleko bývalého plzeňského psího útulku – z jedné strany les, z druhé nová zástavba – se divočáci v posledních letech promenují celkem běžně.

„Tři čtyři zhruba padesátikilová selata se mi motala mezi nohama, jedno se mi ale zachytilo o montérky a vykvíklo. A bylo zle,“ říká.

Běžce v Praze napadl pes, policie už našla majitele

Krimi

Na obranu svého mláděte okamžitě vystartovala bachyně. „Pořádná, mohla mít kolem dvou metráků. Vrhla se na mě. Chvíli jsme se váleli po zemi, držela mě za nohavici, druhou nohou se mi ale podařilo kopnout ji do čumáku. Zakvičela a utekla,“ pokračuje pětačtyřicetiletý muž. A dodává: „Byl jsem akorát trochu potlučený, nějaká ta modřina.“

A co psi? „Jorkšír utekl a německý ovčák se držel zpátky. Naštěstí. Je mu třináct, to by neustál. Byl jsem rád, že bojuji jen sám za sebe a nemusím ještě zachraňovat jeho.“

Strach o děti

O dva dny později se prasata vrátila. „V neděli v půl páté ráno. Nadzvedla vrata a dvě – malé a velké – se dostala se do zahrady. Vyháněl jsem je v pyžamu hráběmi,“ pokračuje starousedlík z Valchy.

Na rozryté trávníky před plotem si sice už zvykl, o stádu divočáků nicméně mluví jako o nebezpečném a nebojácném „gangu“.

„Bydlíme tady nějakých pětatřicet let a ta prasata sem chodila vždycky. Jenže ne v takovém množství, a když člověk zatleskal nebo rozsvítil, tak utekla. Letos se vůbec nebojí, vystřelíte petardu a za chvilku jsou zpátky. A když se nebojí staré kusy, naučí se to od nich i ty mladé – až vyrostou, budou ještě horší,“ obává se Zdeněk Lehár, který událost oznámil městské policii.

„Nejde o mě, ale mám dvě malé děti a strach, aby je prasata nenapadla, když jdou ze školy nebo za kamarády.“

Medvěd napadl lezce na úzké skále

Koktejl

Oznámení už doputovalo na odbor životního prostředí magistrátu. „V daném místě to nemůžeme řešit my, je tam honitba, a je to tedy věc myslivců. V nejbližší době je tam ostatně plánovaná naháňka,“ říká Dagmar Svobodová Kaiferová, vedoucí zmíněného odboru.

Myslivci v teplárně

Valcha se s kňoury potýkala ve velké míře před deseti lety, tehdy však šlo o jinou lokalitu u zdejšího potoka, kde zvířata po řadě provedených opatření postupně vyklidila pozice. „O Valše jsme několik let neslyšeli, teď jsou problémy s divokými prasaty spíše v okolí lochotínské fakultní nemocnice,“ upozorňuje Kaiferová.

V nedalekém areálu teplárny dokonce dostali myslivci svolení k odstřelům na nehonebních pozemcích. „Tam intenzivně stříleli loni, dostali asi dvacet kusů a prasata tam už nechodí,“ doplňuje Kaiferová.

Reklama

Výběr článků

Načítám