Hlavní obsah

Medvěd napadl lezce na úzké skále

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Setkání s medvědem v divočině bývají dramatická. A co teprve, když se s šelmou setkáte na úzkém skalním hřebenu, kde je pod vámi obrovská hloubka. O velikém štěstí může hovořit japonský lezec, kterého napadl medvěd. Zvíře i člověk ze setkání odešli bez větších zranění.

Článek

K incidentu došlo 1. října na hoře Futago v japonské prefektuře Saitama severně od Tokia. O několik dní později lezec video zveřejnil na sociálních sítích.

Popsal i okolnosti dramatického setkání. Lezec byl zrovna na sestupu ze skalnaté části hory, když na něj medvěd zaútočil. „Při zpětném zhlédnutí záznamu to vypadá, že to byla medvědice a zaútočila, protože chránila mladé,“ uvedl lezec.

Přiznal, že se dostal do medvědího teritoria, ale jelikož ho medvěd napadl, musel se bránit. „Jako dítě jsem se učil karate, ale teď jsem příznivcem smíšených bojových umění,“ dodal na vysvětlenou. Úderem ruky a kopem medvěda shodil na převis pod sebou. Celou dobu při tom křičel, aby šelmu zastrašil.

Zpod terasy museli vytáhnout 180kilového medvěda

Koktejl

Lezec dodal, že vzhledem k výskytu medvědů v dané lokalitě s sebou měl zvonek na zaplašení medvědů. Utlumil ho ale, neboť při sestupu na skalách vydával nesnesitelný zvuk.

Dramatické setkání dopadlo dobře. Medvědice se s rodinou vydala dolů a lezec přehodnotil svůj cíl. Vyšplhal zpět nahoru, aby se nadechl a počkal, až se medvědí rodinka dostane do bezpečné vzdálenosti. Pak se sám s drobnými odřeninami a pohmožděninami vydal také na sestup.

Reklama

Výběr článků

Načítám