Hlavní obsah

Na Malou běží kampaň, ministr je spíš manažer než odborník, míní Babiš

Nominaci poslankyně ANO Taťány Malé na post ministryně spravedlnosti kritizuje opozice, ale výhrady k ní mají i komunisté, kteří by měli připravovanou vládu ANO a ČSSD podpořit. Premiér a šéf ANO Andrej Babiš nicméně za svým výběrem stojí, podle něj má Malá pro řízení resortu dobré předpoklady. Řekl to v pondělí ráno v rozhovoru pro Radiožurnál. Podle něj nyní proti Malé běží kampaň.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Taťána Malá (ANO)

Článek

Nominace Malé budí kontroverze kvůli jejímu vzdělání, možnému střetu zájmů i jejím výrokům v minulosti. [celá zpráva]

Jako problematické její jméno zmínil i šéf komunistů Vojtěch Filip, kterému vadilo, že o této nominaci dopředu nevěděl. [celá zpráva]

„Já myslím, že se to budu snažit vysvětlit. Já považuji samozřejmě funkci ministra spíš za manažerskou než odbornou, i když samozřejmě člověk té problematice musí rozumět, ale je to o výběru lidí. Já samozřejmě počítám, že na ministerstvu spravedlnosti nadále bude působit i pan (Jeroným) Tejc a ten tým, který tam je,“ řekl Babiš Radiožurnálu.

Možný střet zájmů?

Malá vystudovala na Mendelově univerzitě v Brně a práva na Panevropské vysoké škole v Bratislavě. Právě tamní diplom však české školy příliš neuznávají a pochybují o kvalitě vzdělání.

Kritici také upozorňují na její možný střet zájmů kvůli jejímu manželovi, který působí jako advokát a insolvenční správce a zároveň podle obchodního rejstříku vystupuje jako majitel společnosti nabízející mikroúvěry.

Myslím si, že ještě důležitější než vzdělání je praxe, a člověk se učí každý den.
Andrej Babiš k nominaci Taťány Malé

Připomínají také její loajalitu k Andreji Babišovi, když se ve Sněmovně hlasovalo o jeho vydání k trestnímu stíhání za Čapí hnízdo. Byla ostře proti a prohlásila: „Co brání tomu, aby se řešení kauzy posunulo o čtyři roky nebo prostě do doby, než budou nové volby?“

Foto: Milan Malíček, Právo

Premiér Andrej Babiš (ANO)

Babiš míní, že je potřeba dát Malé šanci, podle něj „teď na ni běží kampaň“.

„Myslím si, že to není spravedlivé, protože ona absolvovala dvě vysoké školy, samozřejmě škola je důležitá, ale myslím si, že ještě důležitější než vzdělání je praxe, a člověk se učí každý den. Ale to není o tom, že by se jako učila, jde o to, jestli je schopen komunikovat a jestli je schopen fungovat v kolektivu a být v týmu a myslím, že paní Malá má na to dobré předpoklady,“ uvedl premiér.

Babišova menšinová vláda úřaduje bez důvěry od prosince loňského roku, když pro ni ANO nedokázalo vyjednat podporu ve Sněmovně. Jména pro druhý Babišův kabinet ANO a ČSSD, který by kromě poslanců těchto stran měli při hlasování o důvěře podpořit i komunisté, Babiš v pondělí posílá na Hrad. Prezident Miloš Zeman by vládu měl jmenovat ve středu, hlasovat o důvěře by se mělo v červenci.

Anketa

Souhlasíte s premiérem, že má Taťána Malá dobré předpoklady pro funkci ministryně spravedlnosti?
Ano
7,7 %
Ne
89,6 %
Nevím
2,7 %
Celkem hlasovalo 3762 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám