Hlavní obsah

Na Lysou horu vyrazily tisíce lidí, po půlnoci horská služba zachraňovala opilce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Invazi turistů zažila na přelomu roku Lysá hora, na silvestra vyrazily na nejvyšší vrchol Beskyd tisíce lidí. Obě horské chaty doslova praskaly ve švech a řada lidí jen s obtížemi hledala místo, kde by si mohli sníst zakoupené jídlo, takže si ho nosili i ven. Po půlnoci pak pod vrcholem pomáhala horská služba opilci, který se zranil při sestupu.

Silvestr na Lysé hořeVideo: Aleš Honus, Novinky

 
Článek

Ke komplikovanému zásahu horských záchranářů došlo dvě hodiny po půlnoci, když sedmadvacetiletý muž uklouzl asi kilometr pod vrcholem na namrzlém chodníčku a při pádu se praštil do hlavy.

Foto: Aleš Honus

Rozcestník na Lukšinci pod Lysou horou

„Způsobil si poranění krční páteře a zad. Je tam trochu složitější terén, takže jsme dojeli nejprve autem na Lukšinec, odkud jsme pokračovali ve čtyřkolce na pásech. Zásah byl komplikovaný i tím, že zraněný muž měl s sebou psa. Toho jsme také svezli dolů a předali jsme ho městské policii ve Frýdlantu nad Ostravicí, takže teď čeká na vyzvednutí v útulku,“ řekl Novinkám horský záchranář Tomáš Kubačák, který u události zasahoval, a dodal, že muž, který z Lysé hory scházel se svým kamarádem, byl velmi opilý. „Přiznali, že vypili litr vodky ve třech lidech,“ řekl.

Foto: Aleš Honus

Davy turistů na chatě Emil Zátopek – Maraton

Kromě zmíněného incidentu naštěstí k vážnějšímu úrazu na Lysé hoře nedošlo, i přes rekordní návštěvnost. Naopak, nálada na vrcholu byla velmi dobrá.

„Po dlouhé době tady bylo opravdu podstatně víc lidí, než bývá běžné,“ potvrdila provozní Bezručovy chaty Markéta Kukuczka Maderová. Důvodů je více.

Oslavy v Berlíně se zvrhly, lidé na sebe vzájemně útočili petardami

Evropa

„Dole není sníh a v okolí se lyžuje vlastně jen na Bílé. Lidé tak jdou za sněhem a Lysá hora je hned na ráně, protože otevřených horských chat v okolí teď bohužel moc není. Chodí celé rodiny s dětmi, lidé si potřebují nahoře odpočinout a občerstvit se,“ řekla.

Foto: Aleš Honus

Davy turistů na silvestra v Bezručově chatě

V posledních letech podle ní personál chaty pozoruje, že chodí stále více mladých lidí.

„Zrovna před chvílí jsme se o tom s našimi brigádníky bavili, že začaly chodit i větší skupinky šestnácti a sedmnáctiletých lidí. Docela se to parádně omladilo, to dříve moc nebylo. Je fajn, že nesedí doma a jdou na hory,“ řekla.

Foto: Aleš Honus

Silvestrovský výšlap na Lysou horu

Na vrchol Lysé hory dorazila také Jana Doležalová z Ostravy se svou sestrou. „Chodíme na silvestra už třicet let. Vynechaly jsme to jen před dvěma lety kvůli covidu, jinak jsme ani jednou nechyběly. Je to pro nás takový rituál,“ usmívaly se dvě asi šedesátileté ženy.

Jak doplnila provozní Bezručovy chaty, zásobování na Lysé hoře je v těchto dnech poněkud náročnější kvůli sněhové pokrývce, která začíná až několik stovek metrů pod vrcholem. Každý nákup se musí třikrát překládat. Nejprve dole do auta, které vyjede až k místu, kde už je sníh.

„Tam se nákup přeloží do skútru, který ho vyveze nahoru, kde se překládá znovu. Takže když přijede 300 kilo potravin, překládáme 900 kilo,“ řekla paní Markéta.

Měřín opanovaly zetory. Spanilá jízda pomůže postižené holčičce

Domácí

Krkonošská střediska kolabovala pod náporem turistů. Policie do některých uzavřela vjezd

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám