Hlavní obsah

Oslavy v Berlíně se zvrhly, lidé na sebe vzájemně útočili petardami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V centru Berlína po sobě na silvestrovskou noc házely stovky lidí pyrotechniku a někteří z nich zaútočili i na policisty, kteří se útočící skupiny snažili rozdělit.

Foto: Christian Mang, Reuters

Policisté o silvestrovské noci v Berlíně

Článek

„Pyrotechniku po sobě na Alexanderplatzu házelo asi 500 lidí, policie se je snažila oddělit. „Zasahující policisty asi 200členná skupina ostřelovala pyrotechnikou,“ uvedla berlínská policie. Některé z výtržníků zadržela, přesný počet však nezveřejnila.

Kolem desáté hodiny večer se situace uklidnila. Na Alexanderplatzu slavilo asi 1000 lidí.

Ve čtvrti Tempelhof policisté zadrželi šest lidí, kteří z plynovek stříleli na autobus, informuje portál Berliner Zeitung. Policie také ve čtvrti Neukölln zadržela devět lidí, kteří měli u sebe lahve naplněné benzinem a dávali do nich kusy látky, u sebe měli zapalovače. Policisté 11 těchto Molotovových koktejlů zabavili.

Starosta města Kai Wegner ještě před začátkem oslav řekl, že bude proti nepokojům postupovat tvrdě. „Pokud to bude nutné, bude to dnes noc represí, potřebujeme prosadit právní stát,“ řekl Wegner.

Tisíce policistů

V Berlíně na bezpečnost v ulicích při silvestrovských oslavách dohlíží několik tisíc policistů, posílili je i jejich kolegové z řad spolkové policie, na 500 jich hlídkuje na nádražích v metropoli.

Foto: Annegret Hilse, Reuters

Oslavy příchodu nového roku u Braniborské brány

Loňské silvestrovské oslavy doprovázelo násilí, kdy dav házel na policisty a zasahující záchranáře dělobuchy a odpaloval na ně rachejtle. Útočníky byli často mladí přistěhovalci. Rozsah násilností tehdy Němce a politické představitele šokoval a vyvolal pochybnosti, zda je integrace přistěhovalců v Německu úspěšná.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová před letošním silvestrem varovala, že policie proti výtržníkům tvrdě zakročí. Město vymezilo zóny, kde se nesmí pyrotechnika používat.

V Praze, Brně ani v Olomouci ohňostroj nebude. Ostrava či Plzeň ho odpálí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám