Hlavní obsah

Na Hodonínsko míří všechny jednotky IZS, armáda má pohotovost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Všechny jednotky integrovaného záchranného systému včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunují na Hodonínsko. Několik obcí tam zasáhlo tornádo. Armáda má pohotovost. Oznámil to ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Premiér Andrej Babiš (ANO) na Twitteru uvedl, že se nemůže kvůli počasí vrátit z Bruselu do ČR. O pomoc postiženým oblastem požádal vicepremiérku Alenu Schillerovou (za ANO)

Foto: Václav Šálek, ČTK

Bouřka doprovázená silným krupobitím se přehnala vpodvečer nad Valticemi na Břeclavsku.

Článek

Mluvčí generálního štábu poté uvedla, že armáda má pohotovost, aktivovala ženisty. "V tento moment máme pohotovost, aktivovali jsme ženisty," uvedla mluvčí Magdalena Dvořáková. Řekla, že na jižní Moravě teď má údajně zasednout krizový štáb. "Čekáme na vyjádření krizového štábu, jestli si řekne o pomoc," uvedl Dvořáková. Doplnila, že aktuálně (před 22:00) armáda tedy nikde nezasahuje.

"Všechno, co má ruce a nohy, tam jede. Už také probíhá debata o nasazení armády," uvedl ministr.

Některé budovy netknuté, hned vedle sousedé bez domova

Domácí

Babiš uvedl, že mluvil s náčelníkem generálního štábu Alešem Opatou a ředitelem Hasičského záchranného sboru ČR Drahoslavem Rybou. "Požádal jsem vicepremiérku Alenu Schillerovou, aby byla k dispozici hejtmanovi Grolichovi pro okamžitou pomoc vlády postiženým občanům a jejich rodinám," dodal premiér.

Hodonínskem prošlo tornádo, půl obce Hrušky srovnalo se zemí

Domácí

"Situace na Hodonínsku je vážná, vysíláme na místo čtyři vyprošťovací odřady USAR týmu," uvedl na svém Twitteru Hasičský záchranný sbor ČR.

Katastrofa jako po válce, řekl místostarosta zničených Hrušek

Domácí

Nemocnice v Hodoníně má kvůli bouřkám desítky zraněných. Vozí je záchranáři i lidé. Kvůli bouřkám se převrátil i autobus, na místě jsou podle předběžných informací čtyři zranění. Město svolalo krizový štáb. Bouřka poničila domy, auta i zeleň, odnesla střechu sportovní haly, poničila atletický stadion i s tribunou a také domov seniorů. Podle místostarosty Libora Ambrozka (KDU-ČSL) jsou v místě zranění senioři a je třeba dům evakuovat.

Vážná situace je také na Břeclavsku. Záchranáři také tam vyhlásili mimořádnou událost třetího stupně, jde o hromadné postižení více lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám