Hlavní obsah

Hodonínskem prošlo tornádo, půl obce Hrušky srovnalo se zemí

Novinky, alt, coe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodonín
Aktualizováno

Na Hodonínsku se ve čtvrtek během silných bouřek objevil silný větrný vír. Zřejmě se jednalo o tornádo. Vír za sebou zanechal velké škody. Poničil například vesnici Lužice, půl obce Hrušky srovnal se zemí. V Hodoníně jsou popadané dráty, část domácností je bez elektřiny. Hasiči varují, že by lidé neměli vycházet ven.

Tornádo v Lužicích na HodonínskuVideo: Radek Imrich

 
Článek

Hasiči na Hodonínsku a Břeclavsku řeší stovky událostí, telefony na tísňové lince jsou zahlceny.

U víru, který se prohnal nad Hodonínem, je možné, že šlo o tornádo. O něm se mluví ve chvíli, kdy se vír dotkne země. Pokud se drží jen nad povrchem, jde o tzv. trombu.

Podle místostarosty obce Hrušky je půl obce srovnána se zemí. Vichr auta mrštil proti domům, kostel je bez střechy.

Tornádo na HodonínskuVideo: Lovci bouřek, extrémní počasí a jiné jevy/Eric Nopest

Apokalypsa, bezmoc, lidé v slzách. Hodonínská nemocnice hlásí první oběť

Domácí

„Po svém přechodu za sebou tornádo zanechává naprostou spoušť, ale jen o několik metrů vedle je zem nedotčená,” popsala Novinkám meteoroložka Dagmar Honsová.

Následky tornádaVideo: Aktu.cz

Ta potvrdila, že se Hodonínskem prohnala supercelární bouře. Tornádo se podle Honsové v Česku naposledy objevilo v květnu 2018.

FOTO A VIDEO: Apokalyptická cesta tornáda

Domácí

Tornáda vznikají neočekávaně, nedají se předpovídat, v Česku se jich utvoří nejvýše pět ročně. „Na Fujitově stupnici dosahují maximálně stupně F2, tedy s rychlostí větru 181 až 253 km/h,” doplnila Honsová. Ve světě nejsilnější nárazy větru na stupnici pod číslem F5 dosahují rychlosti 419 až 512 km/h.

Foto: JSDH Hodonín/Facebook

Větrný vír nad Lužicemi na Hodonínsku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám