Hlavní obsah

Na českých radnicích vlají ukrajinské zástavy

Právo, trj
Praha
Aktualizováno

Praha a dalších šest desítek obcí se ve středu připojilo k akci Vlajka pro Ukrajinu. Pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) dopoledne sundal z balkónu Nové radnice červeno-žlutou vlajku Prahy a vedle českého praporu vyvěsil ukrajinský modro-žlutý.

Foto: Petr Janiš, Právo

Praha se připojila k akci Vlajka pro Ukrajinu, vyvěsil ji primátor Tomáš Hudeček (TOP 09).

Článek

„Jedná se o symbolické gesto u příležitosti připomenutí přesně šestiměsíčního výročí prvních občanských nepokojů na kyjevském Majdanu. Rádi bychom touto cestou vyjádřili solidaritu s prodemokraticky a proevropsky orientovanými účastníky hnutí a současně víru v naději na zlepšení situace po blížících se prezidentských volbách,“ uvedl Hudeček.

Ne všichni pražští zastupitelé s akcí souhlasí. Jeden z nich, Lubomír Ledl, který kandiduje za KSČM do Evropského parlamentu, Právu sdělil, že nikomu nejde o zájmy prostých Ukrajinců. Ti se mohou podle něj dočkat jen znehodnocení slova demokracie.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Hlavně si nemyslím, že úzké přátelské vztahy a sympatie některých pražských členů TOP 09 s lidmi z Pravého sektoru a dalších ultrapravicových organizací dávají pražské menšinové vládě právo jednat tímto způsobem a fakticky takovým lidem vyjadřovat podporu. Veřejnost by se totiž mohla mylně domnívat, že to je názor Prahy, nebo minimálně zastupitelstva,“ reagoval Ledl.

Připojila se i další města

Akci pořádá společnost Člověk v tísni. „Myslím, že prodemokratické síly na Ukrajině si zaslouží naši podporu. A zvlášť v situaci, kdy je proti Ukrajině vedena de facto nevyhlášená válka,“ uvedl Rostislav Valvoda, vedoucí východoevropského programu společnosti.

Z velkých měst se k akci připojil Liberec, na jehož radnici již dříve visel plakát ruského prezidenta Vladimira Putina s přimalovaným „hitlerovským” knírkem. Z větších měst dále sousední Jablonec nad Nisou, Hradec Králové, Olomouc, Žamberk, Karlovy Vary, Bělá pod Bezdězem, Kralupy nad Vltavou, různé části Prahy, Brno-Bosonohy. Stranou nezůstala ani města menší, například Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Hostivice, Čelákovice nebo Jeseník nad Odrou či Brodek u Prostějova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám