Hlavní obsah

Na Českou poštu jsou soukromé tlaky, míní Sobotka a zastal se Chovance

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

Česká pošta ve snaze o větší transparentnost v hospodaření naráží podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) na řadu soukromých tlaků. Premiér to uvedl po čtvrtečním jednání Bezpečnostní rady státu, jejíž schůzi inicioval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD)

Článek

„V poslední době jsme obdrželi řadu zpráv ohledně hospodaření České pošty. Z těch zpráv vyplývá, že snaha o větší transparentnost naráží na řadu soukromých zájmů. Jsou tady i soukromé firmy, které vytváří tlak na to, aby vedení pošty a ministerstvo vnitra takto důsledně nepostupovalo,“ řekl po jednání Sobotka.

Premiér byl rád, že se předsednictvo bezpečnostní rady sešlo. Podle svých slov položil na jednání důraz na nezávislé a důsledné vyšetření všech kauz, které se aktuálně České pošty dotýkají.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Chci jasně říci, že ministr vnitra má moji jednoznačnou podporu, pokud jde o prosazování větší hospodárnosti a větší transparentnosti v České poště. Chtěl bych ho požádat, aby v této věci vytrval a v žádném případě se nenechal zastrašit,” uvedl Sobotka.

„Chci poděkovat premiérovi, že jednání svolal a kolegům, že vyslechli veškeré zprávy, které se kauzy týkají,” uvedl po jednání rady Chovanec.

Bělobrádek: Situace je složitá

„Dozvěděli jsme se informace, které jsou velmi důležité a mohou mít zásadní dopad na další kauzy. Jsem přesvědčen, že celá situace je velmi složitá,“ řekl vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).

Sobotka dodal, že nechce opakovat chybu, kterou udělala Nečasova vláda, když ignorovala signály a informace, které měla od zpravodajských služeb v České republice a nebyla schopná na základě těchto informací reagovat.

Konkrétně zmínil kauzu Viktoriagruppe, v níž jde o zásoby nafty, které má Česko uskladněné v Německu a s nimiž nemůže nakládat.

Babiš obrátil

Podle Babiše je dobře, že „Bezpečnostní rada státu možná založila novou tradici, že bude řešit kauzy státních firem, protože informace, které jsme dnes dostali, byly vyčerpávající”. „V budoucnosti bude určitě potřebné, abychom když máme pochybnosti o hospodaření nějakých firem, využili tenhle institut a dostali všechny informace najednou,” zmínil Babiš.

Dodal, že Česká pošta určitě není poslední věc, kterou by na Bezpečnostní radě státu mohli projednat.

Šéf ANO přitom ještě dopoledne hovořil o tom, že nechápe, proč se kvůli kauze musí rada scházet. [celá zpráva]

„Myslím si, že je potřeba, aby policie a státní zastupitelství tuto kauzu prošetřili co nejdříve, aby občané věděli, o co v kauze šlo a jak to skončilo. Samozřejmě České poště pomůže hlavně to, aby transparentně hospodařila a nakupovala a neutajovala svoje zakázky. To je nejlepší lék, aby se předcházelo podobným případům,” komentoval ministr financí.

Kauza údajné korupce

V médiích se minulý týden objevila informace, že člen středočeské ČSSD Kamil Choc měl požadovat po podnikateli Lukáši Čadkovi, který vede s Českou poštou spor o 24 miliónů korun, třímiliónový úplatek.

Dva milióny z úplatku měly prý jít ČSSD a milión přímo ministru Chovancovi, pod jehož resort pošta spadá. Chovanec i Česká pošta se od případu distancovali.

Choc v pondělí požádal o přerušení členství ve straně. Předsednictvo středočeských sociálních demokratů ve čtvrtek odpoledne pozastavení Chocova členství ve straně schválilo, informovalo o tom tiskové oddělení ČSSD. Věc musí ještě schválit okresní výbor soc. dem. Praha-západ, sejít by se měl v úterý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám