Hlavní obsah

Deště a vedra snesly na lidi mračna komárů

Stáňa Seďová, Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bouřky, časté deště a vysoké teploty s sebou přinášejí i další trápení, na které jsou sice Češi zvyklí, ale letos je boj s nimi o to tužší. Komáři. Kolem vod a v lesích se jim nelze vyhnout, v těchto dnech ale útočí i ve městech, kde nebývají častými hosty.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Majitel firmy specializované na dezinsekci Petr Marek rozprašuje do jedné z lagun na okraji Litovle ekologický prostředek pro hubení larev komárů.

Článek

„Výskyt komárů je rozhodně vyšší než loni, ale ještě to není tak katastrofální jako při povodních. Hodně pršelo a ještě zřejmě bude. Na Třeboňsku, kde situaci monitoruji, už se vylíhli, ale třeba na Vysočině jsou ještě v larvách, takže lidé musí počítat, že tak za dva týdny bude hůř,“ popsal situaci expert na komáry František Rettich z Národní referenční laboratoře Státního zdravotního ústavu.

Komárů je víc než loni, ale ještě to není tak katastrofální jako při povodních
František Rettich, expert

„Kdybych to měl konkretizovat, jde zhruba o padesát komárů, kteří na vás zaútočí za minutu. Ale mluvím o lužním lese, tam kde to bývá nejhorší, ne o městech a parcích,“ uvedl.

Šest set za minutu

„Kalamitní stav jsem zažil v jedné situaci, kdy jsem si stoupl do lesa a s entomologickou síťkou jsem zachytil 600 útočících komárů za minutu,“ řekl Rettich.

„To bylo v tradičně nejhorší oblasti na dolním soutoku Moravy a Dyje. Tam nyní kolegové situaci popisují jako normálně hroznou, ještě ne katastrofální,“ vysvětlil odborník s tím, že kromě štípanců se lidé ničeho jiného bát nemusí.

Evakuované obce, rozvodněné řeky. Lijáky pustošily Česko

Domácí

„V lesích útočí samičky rodu Aedes, které téměř nic nepřenášejí, tedy vás nenakazí. V městech se mohou objevovat jiné rody,“ dodal Rettich. Kromě jižní Moravy svádí také tuhý boj s komáry na Litovelsku nebo Poděbradsku. Prakticky jedinou obranou je překazit jejich vylíhnutí, ale ani to nefunguje stoprocentně.

„Tam, kde se objevilo víc vody, tam se komáři vyskytují, prováděly se i postřiky, ale ono se to nikdy nepodaří dokonale. Ty plochy jsou obrovské a špatně přístupné,“ upozornil Oldřich Šebesta, odborník na tento bodavý hmyz z Břeclavi.

Zmizí až se suchem

Úlevu by mohl snad přinést druhý prázdninový měsíc. „Z meteorologického hlediska komárům svědčí současné teploty i vlhkost vzduchu, respektive večer při narůstající vysoké vlhkosti na ně ještě zůstává dost teplo. V nejbližší době komárům počasí přát bude, ale není vyloučeno, že srpen přinese teplé a suché dny, a to by jejich aktivita klesala,“ řekla Právu meteoroložka Dagmar Honsová.

Kandidát na kancléře se na místě apokalypsy smál

Zahraniční

Nepodaří-li se vyhubení komárů a sucho je v nedohlednu, nezbývá než zamířit do lékáren, jimž nyní tržby za přípravky proti bolestivému štípnutí stoupají. Obranou je konzumace B-komplexu, repelenty ve sprejích či do elektřiny, nově také speciální náramky proti hmyzu pro dospělé i děti.

Jakmile už samičky komárů, které sají krev, úspěšně zaútočí, nezbývá než sáhnout po mastičkách typu fenistil, některé lékárnice doporučují i tea tree olej. Společně s vyšším výskytem komárů se u nás začíná vyskytovat také onemocnění západonilskou horečkou. Ale přímo to spolu nesouvisí.

„Tyto problémy se u nás objevily víceméně ve stejnou dobu a bývají spojovány, ale nemají nic společného. Západonilská horečka je virové onemocnění, které se vyskytuje u ptáků, ale za určitých okolností jí může onemocnět i člověk a někdy to může být i vážné,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy Šebesta.

Klimatická změna přivedla na svahy Himálaje nová zvířata i malárii

Věda a školy

„Komár musí štípnout nejdřív ptáka, nakazit se a pak, když se přisaje na člověka, přenese nemoc na něj. Ale jsou to naši normální komáři, kteří se tu běžně vyskytují, ne invazivní druhy,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám