Hlavní obsah

Evakuované obce, rozvodněné řeky. Lijáky pustošily Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Vydatný déšť začal v sobotu odpoledne pustošit severní Čechy. Hladiny řek se zvýšily tak, že na mnoha místech severních Čech hrozí povodně. V noci se zvýšily hladiny Šporky a Dobranovského potoka na Českolipsku tak, že hasiči evakuovali obyvatele v Písečné a Dobranově. Meteorologové ale nemají dobré zprávy, východ Česka mohou během neděle postihnout bouřky provázené prudkým deštěm.

BEZ KOMENTÁŘE: Zaplavené silnice na DěčínskuVideo: Městská policie Děčín

 
Článek

Rozvodněný Dobranovský potok zaplavil silnici, podle českolipské starostky Jitky Volfové (ANO) hasiči v neděli ráno evakuovali obyvatele zhruba 20 domů podél potoka. „Možná jich bude ještě víc, pokud by se uvolnila hráz ve Svojkově na Kachním rybníku. Ale všichni doufáme, že s to nestane a že dopoledne nastane kulminace,” řekla. Z Písečné evakuovali hasiči 37 lidí, většina šla ke známým, pět jich ubytovali v ubytovně v Zákupech.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Nábřeží Labe v Děčíně.

Zatímco v sobotu působila voda největší problémy na Liberecku, nyní zasaženější Českolipsko. Hodinu před půlnocí zachraňovalihasiči v Kunraticích u Cvikova obyvatele zatopeného rodinného domu.

V sobotu napršelo podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nejvíce  ve Šluknovském výběžku a to přes 130 litrů na metr čtvereční. Začaly se zvedat hladiny řek a potoků, a to nejen na Liberecku, ale i Děčínsku či Plzeňském kraji.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Zatopená silnice ve Hřensku na Děčínsku u dolního vstupu do soutěsek.

Starosti dělá Otava

Otava v Rejštejně je na třetím povodňovém stupni. Ještě o půlnoci měla hladinu 76 centimetrů a průtok 8,98 metru krychlových za sekundu. K 7:00 se hladina zvýšila na 187 centimetrů a průtok stoupl na 126 metrů krychlových za sekundu.

Hasiči evakuovali v neděli ráno kemp u rozvodněné Otavy v Anníně. „Bylo to preventivní opatření kvůli zvedající se řece, evakuováno bylo asi šestnáct osob,“ sdělil operační důstojník hasičů, podle něhož k dalším zásadnějším událostem kvůli nočním dešťům v Plzeňském kraji nedošlo.

Téměř o metr se od půlnoci zvedla i hladina Křemelné, Vydry či Klabavy.

Druhých povodňových stupňů, tedy pohotovosti, dosáhla na Šumavě Vydra v Modravě, Křemelná ve Stodůlkách a Otava v Sušici. Druhý stupeň má i Klabava v Hrádku na Rokycansku a Bradava v Žákavě na Plzeňsku. Na prvním stupni je zatím Úslava v Prádle a Klabava v Rokycanech.

Na některých místech Šumavy napršelo za dnešek kolem 60 litrů na metr čtvereční, uvádí na svém webu Český hydrometeorologický ústav.

Děčínsko pod vodou

V Mikulášovicích na Děčínsku se protrhla hráz rybníka, ve Vilémově voda zaplavila silnici přímo před stanicí dobrovolných hasičů.

Foto: HZS Ústeckého kraje

Lijáky dělají problémy i na Děčínsku.

Voda zaplavila silnici z Hřenska směrem na Meznou. Zaplavené jsou i silnice přímo v Děčíně. Voda je na silnici I/13 v oblasti Pětimostí, zatopené jsou i vozovky v Poštovní, Ústecké, Podmokelské a Hankově ulici.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Řeka Kamenice zatopila silnici ve Hřensku na Děčínsku u dolního vstupu do soutěsek.

Kvůli zaplavenému kolejišti v Bad Schandau nejezdí vlaky z Děčína do Německa. Kvůli zaplaveným kolejím nejezdí vlaky ani mezi stanicemi Děčín hlavní nádraží a Děčín-Prostřední Žleb.

Ochromený Liberec

Hasiči museli na Liberecku evakuovat v sobotu dětský táboru Mníšku a město Liberec uzavřelo některé ulice. Neprůjezdná je Fibichova nebo Rychtářská, vodu odčerpávali hasiči i v hotelu Impuls. Vodní laguna tam ohrozila centrální elektrický rozvaděč ve sklepě.

Foto: Twitter HZS Libereckého kraje

Hasiči uzavřeli Fibichovu ulici.

Uzavřená je Fibichova ulice pod libereckou zoologickou zahradou, kterou zaplavila voda.

Uzavřená je také Rychtářská ulice, kde se vlivem deště propadla vozovka. Problémy jsou i jinde, tlak vody na několika místech vyrazil těžká víka kanálů, a zejména níže položené úseky tak mohou být pod vodou, uvedl mluvčí hasičů.

Problémy na železnici

Po bouřce, která se prohnala Jihomoravským krajem zablokovaly popadané větve provoz na trati z Havlíčkova Brodu do Tišnova. V úseku mezi Tišnovem a Řikonínem na Brněnsku spadl strom a do trakčního vedení napadaly větve. Od 19:45 je trať průjezdná po jedné koleji.

Pro Jihomoravský kraj platí až do nedělního odpoledne výstraha před velmi silnými bouřkami. Pro okres Znojmo platí rovněž výstraha před povodněmi.

 Meteorologové varují

Česko čekají v neděli silné bouřky. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu v sobotu zpřísnili výstrahu před nebezpečným jevem, bouřky budou silnější, než původně předpokládali.

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí od dnešního dopoledne do nedělního rána v příhraničních okresech Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. Na Moravě se varování týká celého Moravskoslezského kraje, většiny kraje Olomouckého a severu Zlínského kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám