Hlavní obsah

Na balkoně má prasklinu. Lidé popisují zážitky ze zemětřesení na jihozápadě Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mirotice

Krátce před tři čtvrtě na dvanáct se otřásla celá radnice. Nejdřív se zdálo, jako kdyby něco padalo z věžních hodin, pak přišly vibrace. Tak popsala starostka Mirotic na Písecku Martina Mikšíčková (Sdružení nezávislých kandidátů) čtvrteční zemětřesení, které mělo epicentrum právě nedaleko města. Ivan Dubský z Radošovic u Strakonic zase ukázal prasklinu na balkóně.

Ivan Dubský popsal zemětřesení v RadošovicíchVideo: PF, Novinky

 
Článek

Sílu zemětřesení změřili geofyzici, dosáhla 3,9 stupně. „Nevěděli jsme, co se děje. Okamžitě mi začali volat lidi, kteří se báli. Informace jsme zjistili až z internetu a místní jsme uklidnili rozhlasem,“ pokračovala starostka.

Oproti tomu v nedaleké škole byli všichni úplně v pohodě. „Cítil jsme sice chvění a lehké vibrace v podlaze, které trvaly pár vteřin, ale nevěnoval jsem tomu moc pozornosti,“ přiznal ředitel Pavel Kozák, který seděl v kanceláři. „Myslel jsem si, že kuchařkám, které vaří v horním patře, něco spadlo. Občas se to stane,“ doplnil.

Probereme to ve škole

Až později se dozvěděl, že šlo o zemětřesení. „Probereme to hned v pátek se žáky v zeměpise a fyzice,“ zmínil ředitel.

„Myslel jsem, že bouchnul kotel.“ Jihozápad Čech postihlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Lidé popisují otřesy i dunění

Domácí

Naštěstí v Miroticích nevznikly žádné škody. „Obešli jsme budovy a vše je v pořádku. Snad se nic později neprojeví,“ přála si Mikšíčková.

Otřesů si všimli také v nedalekých Čimelicích, což potvrdila tamější starostka Šárka Hrdličková (Nezávislí). Tou dobou zrovna byla ve škole, kde pracuje jako zástupkyně ředitele. „Byl to chvilkový hluk, jako když letí celá třída do sportovní haly,“ přirovnala. Děti zůstaly v klidu. „Možná i proto, že škola je u hlavní silnice a denně tudy projedou stovky kamionů,“ zdůvodnila.

Foto: PF, Novinky

Prasklina na balkoně

Nadskakování a hukot

Lidé otřesy zaznamenali nejenom u Mirotic, ale v širokém okolí. Cítili je třeba i na Strakonicku. „S manželkou jsme obědvali, dojedli jsme a vychutnávali jsme si ticho. A najednou se to celé začalo houpat, bylo to úplně nadskakování a hukot jako když okolo vás projede lavina. Okamžitě mě popadl strach,“ popsal Novinkám Ivan Dubský z Radošovic u Strakonic.

V první chvíli ho napadlo, že se děje něco okolo vojáků. Ale bylo mu divné, že nepadla žádná rána. „Nic se netřáslo, jen se to houpalo a bylo cítit, že to bylo celým barákem,“ dodal. Na balkoně má po silném zemětřesení prasklinu.

Podle Jakuba Klicpery z Geofyzikálního ústavu šlo o silnější zemětřesení, s hloubkou osmnácti kilometrů, jež není v českém prostředí příliš obvyklé. „Poslední podobné o síle 3,2 stupně jsme zaznamenali loni v listopadu na Chebsku,“ nastínil. Nevyloučil, že by se situace mohla opakovat.

Seismografy na Chebsku naměřily otřesy o síle 3,25 stupně

Domácí

Reklama

Související témata:
Mirotice

Výběr článků

Načítám