Hlavní obsah

„Myslel jsem, že bouchnul kotel.“ Jihozápad Čech postihlo zemětřesení o síle 3,9 stupně. Lidé popisují otřesy i dunění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čimelice
Aktualizováno

Zemětřesení o síle 3,9 stupně zasáhlo ve čtvrtek před polednem jihozápad Čech. Epicentrum mělo nedaleko Mirotic na Písecku. Lidé popisují otřesy i silné dunění.

Foto: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Jihozápad Čech zasáhlo ve čtvrtek před polednem zemětřesení.

Článek

„Zemětřesení vzniklo u Mirotic v jižních Čechách s magnitudem 3,9,“ napsal na Facebooku Geofyzikální ústav Akademie věd ČR.

Lidé otřesy pocítili až na Šumavě. „Hloubku odhadujeme na osmnáct kilometrů,“ doplnili vědci.

Podle Jakuba Klicpery z Geofyzikálního ústavu šlo o silnější zemětřesení, které není v českém prostředí příliš obvyklé. „Poslední podobné o síle 3,2 stupně jsme zaznamenali loni v listopadu na Chebsku,“ nastínil. Nevyloučil, že by se situace mohla opakovat.

FOTO: Rok po tragickém zemětřesení v Turecku a Sýrii

Evropa

V souvislosti se zemětřesením nejsou zatím hlášené žádné škody. „Znělo to, jako když jede velká technika po silnici. Nic ale nepadalo, nic se nebortilo. Byl slyšet zvláštní zvuk, jako když jede kamion přímo kolem vás,“ uvedla starostka nedalekých Čimelic Šárka Hrdličková (Nezávislí).

Naježily se mi všechny chlupy na těle. Takové hučení, žádné rány, prostě jenom hrozné hučení

Ivan Dubský z Radošovic na Strakonicku zrovna obědval se svou manželkou. „Byl jsem doma a jedl. Najednou se zatřásla bytovka. Myslel jsem si, že někomu bouchnul plynový kotel. Ten otřes trval pět až deset vteřin a nedá se k ničemu přirovnat. Opravdu to bylo zvláštní, nikdy jsem to nezažil. Naježily se mi všechny chlupy na těle. Takové hučení, žádné rány, prostě jenom hrozné hučení,“ popsal Dubský.

Květa Tomanová ze Strakonic tou dobou pracovala v kadeřnictví. „Přišla zákaznice a já jí říkám, mně se před chvílí třásla zem pod nohama, to bylo normálně zemětřesení. Ona mi odpověděla, neblázněte, bůhví co se vám zdálo. A pak jsem si přečetla, že Jihočeský kraj opravdu zemětřesení zasáhlo. Trvalo to sice chvilinku, ale bylo to hodně znatelné, “ vyprávěla Tomanová.

Otřesy potvrdila i zaměstnankyně seizmické stanice v Kašperských Horách na Šumavě Jana Bartizalová. „Právě jsem byla na cestě domů. Ale volali mi čtyři lidé a ptali se, co se děje. Syn mojí sestřenice popisoval dunění. Původně si myslel, že se stalo něco s kotlem. Další líčili, že jim zvuk připomínal projíždějící náklaďák,“ řekla Bartizalová.

Tu v pátek od rána čeká dost práce, protože bude analyzovat čtvrteční hodnoty. Seizmická stanice v Kašperských Horách patří k nejcitlivějším na světě.

Jižní Kalifornii zasáhlo 13 zemětřesení během 25 minut

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám