Hlavní obsah

Na Babiše se čeká nával. K soudu jen na vstupenky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysoký zájem médií, ale i veřejnosti očekává pražský městský soud od pondělí, kdy v tamní největší jednací síni 101 začne proces s bývalým premiérem Andrejem Babišem (ANO) a jeho někdejší poradkyní Janou Nagyovou (dříve Mayerovou) v kauze Čapí hnízdo.

Foto: Petr Horník, Právo

Andrej Babiš (ANO)

Článek

Vedení soudu proto rozhodlo o zavedení vstupenek, bez kterých justiční stráž nikoho do místnosti nepustí.

Kapacita síně je podle mluvčího soudu Adama Weniga 80 míst. Pokud by byl zájem vyšší, což lze očekávat, zpřístupní soud také balkon s dalšími 36 místy.

Bez kamer

„V rámci opatření proti přeplňování jednací síně bude přístup do ní upraven vydáváním vstupenek každý jednací den před místností číslo 101, a to vždy do doby, dokud nedojde k jejich vyčerpání,“ přiblížil Wenig.

Soud rovněž netradičně rozhodl o povinné akreditaci pro média. Vyhradil pro ně 24 míst, přičemž za každou redakci může dovnitř pouze jeden její předem nahlášený zástupce. Co se týká natáčení a nahrávání hlavního líčení, i tam jsou určitá omezení.

„Pokud jde o zvukové záznamy, ty se samozřejmě nahrávat mohou, to je naprosto běžné. Co se týká obrazových, nepředpokládám, že bych je povolil. Učiním tak pouze před zahájením hlavního líčení, kdy bude možné si natočit a vyfotografovat záběry,“ řekl tento týden Právu soudce Jan Šott, jehož soudní senát bude případ projednávat.

Klientka se bude účastnit osobně a je připravena prokázat svou absolutní nevinu
Josef Bartončík, obhájce Jany Nagyové

Doplnil, že se dá předpokládat velký mediální zájem. Už dříve soud rozhodl o tom, že ale nebude možné vysílat jednání živě, a to ani obrazem, ani zvukem. V minulosti to byl přitom právě soudce Šott, kdo přímé natáčení dovolil v kauze kolem bývalého šéfa někdejších vládních Věcí veřejných Víta Bárty a jeho stranického kolegy Jaroslav Škárky. Jenže se pak na něj za to snesla kritika od nadřízených soudů. Nyní tedy zvolil opatrnější postup.

Babiš i Nagyová přijdou

„Judikatura i soudní praxe se poměrně vyvinuly tak, že spíše se rozhodovací praxe vyšších soudů staví negativně k tomu, aby kamery byly přítomny při provádění dokazování,“ uvedl Šott v červnovém rozhovoru pro Právo. První kolo hlavního líčení v kauze Čapí hnízdo je naplánováno na celý příští týden. V pondělí jednání začne přečtením obžaloby a poté by měl soud přistoupit k výslechu obou obžalovaných, tedy Babiše a Nagyové. Oba už vzkázali, že se osobně dostaví.

Policie pochybila, odložení reklamní větve kauzy Čapí hnízdo není pravomocné

Domácí

„Klientka se bude účastnit osobně a je připravena prokázat svou absolutní nevinu,“ podotkl obhájce Nagyové, brněnský advokát Josef Bartončík. Jeho bratr Michal v této kauze zastupuje šéfa hnutí ANO.

Celkem půjde o 13 jednacích dnů. „Mám zatím nařízené tři bloky termínů, pět, čtyři a čtyři. Svědci a znalci jsou voláni k prvním dvěma blokům s tím, že třetí je ponechaný zatím jako volný především pro osoby, které se nebudou moci dostavit. Dosavadní hrubý odhad je, že budeme slyšet přibližně čtyřicet svědků,“ nastínil Šott.

Akce před budovou soudu

Právo se snažilo zjistit, zda kvůli velkému zájmu přistoupí soud k větším bezpečnostním opatřením uvnitř jeho budovy ve Spálené ulici v centru Prahy. Jeho mluvčí Wenig to však nechtěl nijak komentovat, nicméně to lze minimálně před jednací síní očekávat v podobě zvýšeného počtu členů justiční stráže.

Na soud s Babišem se budou vydávat vstupenky

Domácí

Je také otázkou, co se bude dít přímo před budovou soudu, která stojí na frekventované ulici s velmi vytíženou tramvajovou tratí. Právě tam totiž na pondělí naplánoval svou zatím blíže neupřesněnou akci spolek Milion chvilek pro demokracii, který byl v minulosti pořadatelem masových demonstrací proti bývalé Babišově vládě, například na zaplněné Letenské pláni v roce 2019.

Nyní se jeho zástupcům nelíbí případná Babišova kandidatura na prezidenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám