Hlavní obsah

Na 70 tisíc dětí rizikově pije energy drinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibývá školáků, kteří nadměrně pijí energetické nápoje. Desítky tisíc dětí si je dávají pravidelně, což působí na jejich psychiku, zdraví, ale i školní výsledky. Zjistili to vědci z Univerzity Palackého v Olomouci. Po větší regulaci volají lékaři, psychologové i výchovní poradci. Nebrání se tomu ani ministerstva, včetně zemědělství.

Foto: Envato

Energy drinky obsahují kofein a taurin, nebezpečná je jejich kombinace s alkoholem

Článek

„Máme asi 70 tisíc dětí, které rizikově konzumují energy drinky,“ řekl na kulatém stolu ve Sněmovně Michal Kalman z Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého v Olomouci.

Jedenkrát týdně je popíjí pětina dětí ve věku 11 až 15 let a počty se během posledních let zvyšují, jak ukázal dlouhodobý výzkum. Stejná studie se dělá v dalších padesáti zemích.

„K nárůstům rizikovějších forem pravidelného užívání dvakrát týdne nebo častěji dochází už na základních školách mezi 7 a 8. třídou,“ upozornila Pavla Chomynová, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti.

Enegry drinky popíjejí školáci i ve škole. Podle zástupců resortu školství proti tomu nemůže škola zakročit a zakázat je nebo je dětem sebrat, pokud si je přinesou. Odkazují se na svůj právní výklad. Škole nezbývá než dětem nevýhody vysvětlovat a vyzvat rodiče, ať na potomky dohlédnou.

Energy drink, pak kolaps. A záchranka vyjíždí

Domácí

První návrhy řešení chtějí poslanci představit v polovině ledna. Sejde se k tomu pracovní skupina. Zástupci lékařů, expertů na výživu, neziskových organizací i ministerstev se shodli, že nesmí zůstat jen u zákazu prodeje nezletilým. Nutná je i osvěta.

Pediatři žádají také omezení reklamy na energetické drinky, což by se podle Jana Strakoše z resortu průmyslu dalo udělat jako u alkoholu. Upravit se mohou obaly, aby nebyly tak lákavé. Ve hře je i vyšší zdanění slazených nápojů, což by se dotklo i energy drinků.

Nesnídají, nespí

Olomoučtí vědci zjistili, že děti, které pijí tyto nápoje pravidelně, tolik nesnídají a častěji sahají po sladkostech, slazených nápojích, více pijí alkohol a užívají marihuanu nebo kratom.

Děti, které pravidelně konzumují energy nápoje, vykazují vyšší míru šikany nebo kyberšikany
Michal Kalman, Fakulta tělesné kultury UPOL

Trápí je více bolesti hlavy, problémy se spánkem, obezita a mají depresivní stavy.

„Co nás velmi překvapilo, že děti, které pravidelně konzumují energy nápoje, vykazují vyšší míru šikany nebo kyberšikany,“ vyzdvihl Kalman.

Sociální sítě a internet hrají významnou roli. „Pro děti jsou vzory nejrůznější youtubeři, influenceři, kteří nejenže propagují energetické nápoje, ale i v rámci merche (vlastní reklamní produkty, pozn. red.) si nechávají vyrábět vlastní značky,“ upozornil klinický psycholog Jan Kulhánek. Ze zkušeností ze škol chtějí děti nápoj spíše proto, že ho mají spolužáci a nechtějí z kolektivu vyčnívat.

Svaz výrobců nealkoholických nápojů se hájil, že jejich členové s energy drinky na nezletilé v reklamách necílí. Problematická je podle nich nadměrná konzumace, nikoliv nápoj samotný.

Oponovali by v Polsku nebo Litvě, kde přistoupili ke stejné regulaci jako u alkoholu. Nezletilým se nesmí prodávat. „Tento zákaz platí už deset let a v zásadě se nevede žádná diskuze o tom, že by to mělo být znovu povoleno,“ zdůraznil litevský velvyslanec v Praze Laimonas Talat-Kelpša. Prvním krokem byl zákaz prodeje a konzumace těchto nápojů ve školách.

Mládež: místo konopí a alkoholu e-cigarety a energy drinky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám