Hlavní obsah

Může se nám tisíckrát nelíbit, ale musíme ho respektovat, říká koalice o verdiktu ÚS

Novinky, jas
Aktualizováno

Pondělní rozhodnutí Ústavního soudu, který od konce roku zrušil vládní škrty v sociální oblasti, zástupce vládní koalice překvapilo. Premiér Petr Nečas (ODS) jej nicméně respektuje. Ministr dopravy Vít Bárta (VV) ocenil, že ÚS nenapadl samotnou podstatu reforem. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval premiéra k omluvě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

"Rozhodnutí Ústavního soudu se nám může tisíckrát nelíbit, ale musíme ho respektovat. Respektovat ho budeme," konstatoval z Bruselu ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), podle něhož má kabinet "dostatek sil a kapacit", aby normy schválil.

Vláda podle Kalouska urychleně předloží zákony do Sněmovny. Tamní debata však "nic nového nepřinese," podotkl ministr.

Nečas: Nesouhlasíme, ale respektujeme

V podobném duchu se vyjádřil i premiér Nečas. "Stojíme si stále za tím, že vyhlášením stavu legislativní nouze a schválením sociálních úspor jsme zabránili navýšení státního deficitu a rozsáhlým hospodářským ztrátám," uvedl premiér.

"Vláda nemůže připustit, aby toto rozhodnutí mělo vliv na zvýšení schodku veřejných financí. Proto po analýze přijmeme legislativní kroky tak, aby nebyl zvýšen schodek veřejných financí," nastínil další kroky. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) již avizoval, že zákony předloží znovu. [celá zpráva]

Nečas rovněž upozornil, že koalice "nepřekročila běžné parlamentní zvyklosti" a opozice byla s plány vlády seznámena.

Času máme dost, míní poslankyně Peake

„Rozhodnutím soudu jsem překvapen, negativním faktem je, že je to další náročná aktivita pro vládní reformní snahy. Pozitivem je, že soud udělal jen rozhodnutí k procesu, nikoliv k podstatě reforem,“ konstatoval Bárta.

Bártova stranická kolegyně Karolina Peake ocenila čas, který ÚS dal vládní koalici k opětovnému přijetí norem. „ To, že nám dal Ústavní soud několik měsíců na nápravu, vnímám jako férový krok. ÚS dal jasný signál, že příště nesmí být legislativní proces ovlivněn volbami, “ podotkla poslankyně.

Premiér by se měl opozici omluvit, míní Sobotka

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka uvedl, že premiér Petr Nečas (ODS) by se měl po verdiktu ÚS opozici za postup vládní koalice omluvit. Fakt, že ÚS nezrušil dotčenou normu zpětně či okamžitě Sobotka respektuje.

Předseda senátorského klubu KDU-ČSL Václav Koukal uvedl, že „brněnský soud zcela zřetelně varoval před zneužíváním parlamentních procedur." "Rádi bychom toto rozhodnutí přečetli jako výstrahu: příště už řekneme ne, platnost zákona zrušíme bez odkladu,“ doplnil senátor.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám