Hlavní obsah

Drábek předloží během pár dní úsporné zákony znovu

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) pondělní rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) respektuje, reformní kroky nicméně považuje za potřebné a dotčené zákony, které ÚS od konce roku zrušil, předloží znovu, aby mohly být opětovně přijaty. Učiní to v nejbližších dnech.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Ministr zdůraznil, že reforma sociálních služeb bude bez ohledu na rozhodnutí ÚS pokračovat v plánované podobě.

Drábek konstatoval, že dotčené zákony bylo nutné s ohledem na stabilizaci veřejných rozpočtů přijmout. Koalice je prohlasovala ve stavu legislativní nouze, aby mohly začít platit už od začátku tohoto roku. To Ústavnímu soudu vadilo. Chce, aby měla opozice prostor se k nim vyjádřit. [celá zpráva]

Nově předložené normy nebudou zcela identické, ministr připomněl, že některá opatření mají platnost pouze pro letošní rok a verdikt ÚS je nijak neovlivní. Zásadnějších změn se však balíček nedočká.

Od Nového roku platí například  změny v porodném. Dostávají ho jen rodiny s příjmem nižším než 2,4 násobek životního minima a pouze za první dítě. Omezeny jsou i rodičovské příspěvky. Snížila se i nemocenská pro dlouhodobě nemocné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám