Hlavní obsah

Ústavní soud vyhověl opozici, vláda musí škrty nechat schválit znovu

Právo, Novinky, jas, pko
Brno
Aktualizováno

Ústavní soud v pondělí rozhodl, že vládní balíček škrtů v sociální oblasti se od konce roku 2011 ruší. Soud tak dal kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) čas, aby do konce letošního roku přijal balíček v souladu s legislativou.

Foto: Šefr Igor, ČTK

Ústavní soudci při vyhlášení verdiktu

Článek

Verdikt soudu oznámil jeho předseda Pavel Rychetský, následně soudkyně zpravodajka Eliška Wagnerová začala číst odůvodnění.

Způsob přijetí úsporných zákonů napadla stížností u ÚS opoziční ČSSD, které vadilo, že vládní koalice schválila normy ve stavu legislativní nouze bez dostatečného projednání v parlamentu. ÚS se tak nezabýval obsahem zákona, ale pouze způsobem jeho přijetí.

Ústavní soud vzal při stanovení data zrušení napadeného zákona v úvahu negativní důsledky, které by mohly nastat v případě zrušení zákona.
mluvčí ÚS Jana Pelcová

Zástupci vládních stran v čele s premiérem Nečasem tento postup zdůvodnili hrozbou velkých hospodářských škod, které by v okamžiku včasného nepřijetí ČR hrozily.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Verdikt si vyslechla skoro prázdná soudní hala. Mezi politiky o něj zájem nebyl.

Zákon, který platí od letošního Nového roku, provádí řadu změn v oblasti nemocenského pojištění, státní sociální podpory a státní politiky zaměstnanosti. Jde například o nemocenskou, rodičovský příspěvek, sociální příspěvek, porodné a příspěvek na péči.

"Ústavní soud vzal při stanovení data zrušení napadeného zákona v úvahu negativní důsledky, které by mohly nastat v případě zrušení zákona," konstatovala mluvčí ÚS Jana Pelcová.

Nejednotný soud

Někteří ústavní soudci měli k nálezu rozdílná stanoviska. Byli to Stanislav Balík, Ivana Janů, Vladimír Kůrka, Dagmar Lastovecká, Jiří Mucha a Michaela Židlická.

Soudce Balík například ve svém stanovisku s nadsázkou konstatoval, že ÚS svým rozhodnutím vydal pokračování pohádkových příběhů o královně Koloběžce I.

"Podařilo se, že napadený zákon obstál a zároveň neobstál. Dvousethlavému drakovi byla uťata většina jeho hlav, tyto se však mohou odkutálet pod sprchu živé vody a do shora uvedeného data stihnout přijetí téhož zákonného textu. Pouze pokud by se to nepodařilo, vstala by možná z mrtvých již pár měsíců trouchnivějící předchozí právní úprava," uvedl poeticky soudce, který se s usnesením neztotožnil.

Wagnerová: Opozice musí mít prostor k vyjádření

Wagnerová v odůvodnění rozsudku zdůraznila, že parlamentní opozici musí být dán prostor k vyjádření. Tato práva jsou znakem úrovně i kultury parlamentní demokracie.

Zároveň Wagnerová zdůraznila, že opozice se musí chovat odpovědně a konstruktivně, přičemž nesmí svých práv nadužívat.

V odůvodnění rovněž uvedla, že použití institutu legislativní nouze je možné pouze v jasně daných případech nebo za předpokladu, že se na něm shodne výrazná většina zákonodárců. Wagnerová zmínila, že tento institut byl zejména v minulosti často nadužíván.

Vláda má podle rozhodnutí ÚS připravovat zákony, které se promítají do státního rozpočtu, včas, aby nemusela omezovat opozici na jejích právech. Není možné argumentovat tím, že rozpočet s platností té které normy počítá.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Verdikt soudu si vyslechl úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Vyhlášení verdiktu soudu si přišel poslechnout osobně úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, kterému se na tváři po oznámení verdiktu soudu rozhostil spokojený úsměv. Spokojená může být i další zástupkyně ČSSD v soudní síni, místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková. Verdikt soudu si přišlo kromě novinářů poslechnout jen několik zvědavců.

Anketa

Myslíte si, že koalice znovu prosadí škrty v sociální oblasti, které zrušil ÚS?
ano, bez problémů se dohodne
11,6 %
ano, i když určitě vzniknou nějaké spory
64,7 %
ne, nakonec se na nich nedohodnou
23,7 %
Celkem hlasovalo 9553 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám