Hlavní obsah

Muž se zranil při kalamitě na ledovce, po letech sporů město uspělo s dovoláním

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové uspěl s dovoláním k Nejvyššímu soudu (NS) ve sporu s mužem, který se v roce 2014 zranil, když uklouzl na zledovatělém chodníku. Muž již dříve vysoudil odškodnění přes 100 000 korun, ale NS případ vrátil k dalšímu projednání a konstatoval, že v době, kdy muž uklouzl, panovala ve městě kalamitní situace, což bylo veřejnosti, tedy i dotyčnému, známo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jestliže žalobce uklouzl na ledovce, která se tvořila v celém městě, pak nemůže jít o nenadálou a nečekanou změnu stavu chodníku, na kterou se nemohl připravit a účinně na ni reagovat, což platí tím více, když výstraha před ledovkou byla veřejnosti známa,“ konstatoval NS s poukazem na to, že Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal tehdy již den předem výstrahu před tvorbou ledovky a média o ní informovala.

Podle Nejvyššího soudu nešlo za dané situace hovořit „o závadě schůdnosti“, za niž lze označit pouze úsek komunikace, „který se svou nekvalitou vymyká obecnému stavu natolik, že jej uživatel není schopen rozlišit a upravit způsob chůze tomuto nenadálému nebezpečí“.

Muž uklouzl 1. prosince 2014 na zledovatělém chodníku před budovou pošty, kde se stejně jako ve zbytku republiky tvořila v důsledku mrznoucích srážek ledovka. Poškozený se domáhal bolestného a náhrady ušlého zisku. Nakonec soudy dospěly k tomu, že město bylo podle zákona o pozemních komunikacích za stav chodníku odpovědné.

Nyní bude Okresní soud v Hradci Králové muset o případu a odpovědnosti vlastníka komunikace za újmu vzniklou chodci rozhodovat znovu.

Časosběr ukazuje, jak se pod tíhou ledu ohnul strom

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám