Hlavní obsah

Mrazy v Česku lámou rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Českou republiku zasáhly v noci na sobotu silné mrazy. Naměřené rekordy hlásí řada míst v zemi, mj Kvilda minus 32 stupňů Celsia - neoficiální údaj zní minus 38,6 stupňů. Silný mráz potrápí ČR i v neděli, kdy ale dojde k mírnému oteplení.

Foto: Petr Mráček

z natáčení filmu Fotograf

Článek

"Na Libuši zaznamenali meteorologové již v pátek ráno minus 16,5 stupně Celsia a dnes minus 18,6 stupně," řekla ČTK Marie Odstrčilová z Českého hydrometeorologického ústavu v Komořanech.

Pro pátek, tedy 23. leden, byl předešlý rekord na stanici z roku 1981, a to 14,4 stupně. Pro dnešní den rekord z roku 2000 činil 14,5 stupně.

Lednové minimální teploty blížící se rekordním zaznamenalo pražské Klementinum i v minulém století, a to třikrát v roce 1942 a hlavně v mrazivé zimě roku 1929.

Páteční smrt bezdomovců

Výrazné ochlazení si už v Praze vyžádalo v pátek dva lidské životy. "Za pátek opravdu dva zmrzlé - pravděpodobně muže bez přístřeší - máme," potvrdil mluvčí pražské záchranné služby Marek Uhlíř televizi Prima.

Případy umrznutí se množí. Před dvěma týdny umrzl 60letý bezdomovec v zahrádkářské kolonii na Domažlicku. V uplynulých dnech mráz zabil 50letého bezdomovce na Bruntálsku.

Před dlouhým pobytem venku varuje také horská služba. Lyžařům hrozí vznik omrzlin a podchlazením. Člověk, který mráz podcení, se může dostat do vážných zdravotních problémů.

Neoficiální rekord: minus 38,6

Teploty v noci na sobotu klesly hluboko pod bod mrazu a pohybovaly se kolem minus 16 stupňů Celsia. V Horské Kvildě na Klatovsku rtuť teploměru klesla až na minus 32 stupňů Celsia.

Tamní dobrovolný pozorovatel Antonín Vojvodík ze stanice Horská Kvilda-Jezetní slať navíc tvrdí, že teplota v noci klesla až na minus 38,6 stupně Celsia. Na této hodnotě se měřicí přístroj zarazil, bylo to maximum, které dokázal zaznamenat.

Ani zdaleka však nejde v této oblasti o rekord. Ten drží mrazivý 11. únor 1899, kdy bylo v Litvínovicích naměřeno minus 42,2 stupně Celsia. 

O víkendu mírné oteplení

Teploty zůstanou pod nulou celý víkend. V noci na neděli má ale dojít podle meteorologů na území ČR k přibývání oblačnosti, tj. ke zmírnění mrazů na minus 11 až minus 15 stupňů Celsia. V údolích na Moravě a ve Slezsku mohou teploty klesnout až na minus 19 stupňů Celsia.

Na většině území bude v sobotu jasno až polojasno, maximální denní teplota dosáhne minus 8 až minus 4 stupně Celsia.

Sněhové přeháňky nyní zasáhly Vsetínsko. Místní mlhy jsou zase hlášeny na Rakovnicku, Kladensku a Chebsku. Teploty se ráno pohybovaly od minus 14 do minus 26 stupňů Celsia.

V neděli teploty vyšplhají na minus 6 až minus 2 stupně Celsia.

Pranostiky platí

Fabiánská zima údajně přichází v den svátku sv. Fabiána, který dříve připadal na 20. ledna. Poslední lednová dekáda je obvykle nejchladnější částí roku, potvrzuje to i srovnání lidových pranostik s údaji shromážděnými v pražském Klementinu za více než 200 let měření počasí.

Fabiánská zima se vyskytuje s pravděpodobností až 65 procent. Trvá přibližně od 19. do 29. ledna a pojí se k ní několik pranostik.

Lidé například říkali: "O svatém Fabiánu (20. ledna) bez kožichu ani ránu", "O svaté Anežce (21. ledna) od kamen se nechce" či "Na svatého Vincence (22. ledna) seď doma u pece".

Silnice jsou sjízdné

Všechny sledované silnice a dálnice na území České republiky byly dnes ráno sjízdné. ČTK o tom informovalo Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Vozovky silnic jsou holé a suché. Vozovky silnic I. třídy jsou ve vyšších polohách pokryty zbytky sněhové kaše. Na vozovkách silnic II. a III. třídy je ve vyšších polohách a v lesních úsecích vrstva zledovatělého sněhu do 10 centimetrů. Místy jsou silnice s vyjetými kolejemi a kryty posypem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám