Hlavní obsah

Počíná si jako řidič v protisměru, píše list o polském premiérovi ve sporu s ČR ohledně Turówa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský premiér Mateusz Morawiecki je jako šílený řidič, který se s autobusem plným krajanů v roli rukojmích řítí po české dálnici v protisměru. Tak přirovnal polský list Gazeta Wyborcza postup premiéra ve sporu s Českem o pokračování těžby v polském hnědouhelném dole Turów.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Všichni Poláci se stali rukojmími Mateusze Morawieckého, vlády Práva a spravedlnosti (PiS) a její bezradnosti,” uvedl server v reakci na pondělní rozhodnutí unijního soudu, který na Polsko uvalil pokutu půl milionu eur denně (12,7 milionu korun) za neuposlechnutí květnového soudního příkazu okamžitě v dole přerušit těžbu.

Gazeta Poláky označila jako rukojmí, protože právě oni budou jakožto daňoví poplatníci pokuty platit.

Deník také dodal, že si PiS myslí, že není nutné se na nikoho a na nic ohlížet a podle toho vede svou evropskou politiku. Místo řešení pak nakonec obviní všechny ostatní.

Absolutně svévolné rozhodnutí, odsoudil pokutu za provoz dolu Turów polský premiér

Evropa

Polsko by si před dalším jednáním mělo podle Gazety uvědomit chyby a přiznat vinu. V textu se píše, že PiS usoudila, že Češi žalobu k evropskému soudnímu dvoru nepodají, a následně žalobu podcenila. Ve chvíli, kdy se věc dala vyřešit, se pak polské velvyslanectví v ČR staralo více o zablokování interrupční turistiky Polek do Česka než o důl Turów.

„Ne, Češi si nezasedli na Poláky. Ne, Evropská unie se nespikla proti Polsku. Ne, Soudní dvůr EU není protipolský,” píše se v článku.

Třináct milionů korun denně. Soud napařil Polsku pokutu za Turów, Varšava chce těžit dál

Ekonomika

„Jsme teď všichni Poláci jako pasažéři autobusu, jehož řidič se chlubil, že má schopnosti (bývalého jezdce Formule 1) Roberta Kubicy, ale následně vyrazil po české dálnici v protisměru, zavinil nehodu, hádá se s policií a nařizuje nám, abychom zaplatili za jeho chyby. A co je nejhorší, dál se pokládá za skvělého řidiče a chce řídit autobus,” uzavřela Gazeta Wyborcza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám