Hlavní obsah

Mladou Boleslav hlídá i polská policie

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladá Boleslav

Dvojice polských policistů posiluje od středy policejní hlídky v Mladé Boleslavi. Ve městě je totiž početná skupina polských pracovníků. S většinou problémy nejsou, ale jsou tady i lidé, kteří nectí zdejší zákony, a tuzemské hlídky si s nimi mnohdy nevědí rady.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Policie má v Mladé Boleslavi posilu – hlídku z Polska.

Článek

Navíc se už v předchozích letech ukázalo, že před vlastními policisty mají samotní Poláci větší respekt. „Už jsem tady v minulosti byl a mohu potvrdit, že jsme se hodně často setkávali, že naši lidé hodně pili alkohol, byli agresivní. Z našich vlastních uniforem ale mají respekt,“ potvrdil Právu polský policista Marek, který sem ještě s jednou kolegyní přijel na výpomoc na dva měsíce.

Před námi se nemohou vymlouvat, že nerozumí
Marek, polský policista

„Před námi se nemohou vymlouvat, že nerozumí, navíc mají obavu, že se trest přenese do Polska,“ dodal Marek. V Polsku totiž platí tvrdší zákony, takže strach, že si nějaký škraloup přenesou zdejší zahraniční dělníci domů, na mnohé hodně zabírá. Projekt společných hlídek českých a zahraničních policistů odstartoval v Mladé Boleslavi v roce 2018.

Velký bratr jde do Česka. Policie dostane technologii na rozpoznávání tváří

Domácí

„Měli jsme dobrou zkušenost, takže jsme zahraniční policii pozvali i vloni, ale tehdy nebyla tolik vidět v ulicích. Letos už to vypadalo, že se nepodaří kvůli pandemii zahraniční policii k nám dostat, ale nakonec se to po intervenci ministerstva vnitra podařilo,“ uvedl náměstek mladoboleslavského primátora Robin Povšík (ČSSD). Poláci, Ukrajinci a Slováci jsou nejpočetnějšími zahraničními menšinami na Mladoboleslavsku, kam přicházejí za prací hlavně do automobilového průmyslu.

„Chceme, aby se hlídky pohybovaly v ulicích města, v parcích, u obchodních center a dalších exponovaných místech, kde často k porušování zákonů dochází. Jedná se o pití alkoholu na veřejnosti, drobné potyčky, krádeže,“ doplnil Povšík, podle něhož je jedním z problematických míst například park Na Výstavišti, kde se polská hlídka ve středu představila.

Vyhrožování kulkou do hlavy kvůli koronaviru je podle policie přestupek

Domácí

„Denně, skoro každou hodinu tady strážníci nebo policie řeší nějaký přestupek. Chodí tudy večer lidé z divadla a necítí se tu komfortně, když jsou tu skupiny opilců,“ mínil náměstek primátora, podle něhož si na základě předchozích zkušeností zdejší městská policie vyžádala právě polské policisty. V minulosti tu byli i policisté ze Slovenska, ale ukázalo se, že Poláci budou více potřeba.

Společné hlídky českých a zahraničních policistů byly podle ředitele středočeské policie Václava Kučery také využívané například v Kvasinách na Královéhradecku, na Plzeňsku či Pardubicku. Letošní pandemie ale tyto projekty zhatila. „Tato polská hlídka v Mladé Boleslavi je teď jediná na našem území,“ dodal policejní ředitel Kučera.

Reklama

Výběr článků

Načítám