Hlavní obsah

Velký bratr jde do Česka. Policie dostane technologii na rozpoznávání tváří

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postavíte se před kameru a na obrazovce se okamžitě objeví vaše jméno, pracoviště, a dokonce i emoce, které v tu chvíli prožíváte. Novou technologii rozpoznávání obličejů, která je založená na principu umělé inteligence, budou do konce roku využívat čeští kriminalisté. Systém vyvinula česká společnost Cogniware, doposud jej ale využívaly spíše země na Blízkém východě.

Foto: Profimedia.cz

Systém dokáže rozpoznávat obličeje i emoce (ilustrační foto)

Článek

„Našimi zákazníky jsou silové složky, které zabraňují teroristickým útokům a kriminálním činům. Potřebují efektivní systém v boji proti různým formám nekalé činnosti,“ řekl majitel společnosti Ján Račko.

Systém, který umí rozpoznat hlas, chůzi a obličej, využívají například tajné služby a policie ve Spojených arabských emirátech, dále jej využívá Saúdská Arábie, Jordánsko nebo Bahrajn. „Tyto státy mají volnější pravidla, co se ochrany osobních údajů týče, využívají tedy schopnosti systému i pro běžné úkony. Systém je například schopen identifikovat VIP klienty na pobočce už při vstupu do banky,“ řekl Račko.

Je to v jistém smyslu zbraň. Když máte psa, tak může být hodný a chránit vás, ale také zlý a zaútočit
Walter Pavliš, Cogniware

Jednu z částí systému, která rozpoznává obličeje, bude mít do konce tohoto roku k dispozici česká policie, společnost vyhrála soutěž vypsanou policejním prezídiem. Technologie v necelé vteřině porovná fotografii či záznam z kamery s databází, kde jsou miliony fotografií. Systém rozpozná i člověka v roušce, pokud ji má nasazenou níž na nose.

„Je to zbraň“

„Rozpoznávání obrazů může zachraňovat životy. Používá se například v bazénech, kde systém podle pohybů vyhodnotí, kdy se člověk začne topit, a upozorní plavčíka,“ řekl Walter Pavliš ze společnosti Cognivare.

Totální šmírování v Praze? Policie chce kamerový systém na rozpoznávání obličejů

Domácí

Připustil ale, že systém, který připomíná proslulého „Velkého bratra“, lze zneužít, proto se s ním musí nakládat obezřetně.

„Je to v jistém smyslu zbraň. Když máte psa, tak může být hodný a chránit vás, ale také zlý a zaútočit. Vždy se musí dodržovat právní úprava státu, který jej používá,“ řekl Pavliš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám