Hlavní obsah

Místostarostka Tůmová pozastavila své členství v ČSSD

Právo, Radim Vaculík
Brno
Aktualizováno

Místostarostka městské části Brno-sever a lídr kandidátky sociálních demokratů v nedávno skončených komunálních volbách Zdeňka Tůmová (54) v pátek pozastavila své členství v ČSSD.

Článek

Právu to sdělila sama Tůmová. Šéf brněnských soc.dem. Jeroným Tejc od Tůmové obdržel písemné oznámení o pozastavení členství do vyřešení kauzy v pátek po poledni.

Tejc ji k tomu spolu s úřadujícím předsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou vyzval ve středu krátce poté, co deník Právo a server Novinky.cz zveřejnily fotografie a videonahrávku, na které místostarostka přebírá v autě větší obnos peněz.

Podnikatel David Lacík, od kterého si místostarostka Tůmová podle jejího pátečního tiskového prohlášení půjčila loni v listopadu sto tisíc korun, se k tomu Právu odmítl vyjádřit.

„Odkážu vás na mého právního zástupce, který vám odpoví na vše otázky,“ uvedl pouze Lacík. České televizi potvrdil, že v autě s Tůmovou opravdu byl.

Nicméně zatím se podle svých slov odmítla vzdát mandátu zastupitelky v městské části i samotném brněnském magistrátu, kam byla v polovině října znovu zvolena.

Místostarostka Tůmová vysvětluje převzetí peněz na videonahrávce Video: Novinky

Tůmová Právu na adresu nahrávky řekla, že nešlo o žádnou korupci, nýbrž o půjčku ve výši sto tisíc korun, kterou si od svého známého vzala loni v listopadu. Prý už ale peníze letos v lednu či únoru vrátila. Nicméně doklad potvrzující tuto skutečnost zatím nepředložila.

Pokud by však šlo o půjčku, musela by ji jako místostarostka podle Tejce uvést ve svém majetkovém přiznání.

„Pokud by ji neuvedla, minimálně by tím porušila zákon o střetu zájmů. A podle mých informací ta půjčka v přiznání není,“ podotkl v pátek Tejc.

S majetkovým přiznáním chybovala, podklady Tejcovi nedodala

Tůmová podle svých slov takto vůbec neuvažovala. „Já jsem ji vrátila během dvou měsíců a majetkové přiznání se dělá v červnu,“ podotkla Tůmová.

Podle poslance Tejce však Tůmová měla zmíněnou údajnou půjčku do svého majetkového přiznání podle zákona uvést.

„Musela to tam dát. Pokud by onu půjčku z loňského listopadu ještě do konce toho kalendářního roku splatila, tak by nemusela, ale v případě, že tak učinila až počátkem letošního roku, tak tu část dluhu měla ve svém majetkovém přiznání za rok 2009 uvést,“ poznamenal šéf brněnských soc.dem. Tejc.

Pochopil by, že to nemusela vědět, ale neznalost zákona podle něj neomlouvá.

Tejc také stále ještě od Tůmové neobdržel žádné podklady potvrzující její verzi o půjčce, i když ji k tomu ve středu vyzval. Pouze mu písemně poslala svou žádost o pozastavení členství v ČSSD.

„Paní místostarostka písemně požádala o přerušení členství do doby, než celá záležitost bude vyřešena, což v zásadě znamená, že se mu musí vyhovět,“ upřesnil Tejc.

Peníze si prý půjčila v listopadu a vrátila je počátkem roku, tak podle jejího mínění půjčku do červnového přiznání uvádět nemusela.

Místostarostka byla natočena při přebírání balíku penězVideo: Novinky

„Já jsem od února už žádnou půjčku neměla,“ vysvětlovala Tůmová. Na opakovaný dotaz, zda i přesto neměla půjčku v majetkovém přiznání za loňský rok uvést, odpověděla:

„To se přiznám, že o tom jsem opravdu nepřemýšlela, protože jsem ji vrátila velice rychle. To byla soukromá věc,“ poznamenala místostarostka.

I v pátek zopakovala, že písemné potvrzení o půjčce i jejím uhrazení, které slíbila už v úterý Právu předložit, nenašla. „Ne, ne. Já nevím, kde je,“ přiznala.

Navíc doplnila, že s člověkem, který jí měl peníze půjčit, teda Davidem Lacíkem, dosud také ještě nemluvila, prý to řeší jejich právníci.

 Advokát: Nešlo o korupci

„Pan Lacík se každopádně distancuje jakýchkoli tvrzení o tom, že by se mělo jednat o úplatek. V této věci jsme dnes učinili oznámení a vyjádření na policii na protikorupční oddělení v Brně s tím, že veškeré rozhodné skutečnosti ze strany pana Lacíka jsou uvedeny v tomto prohlášení,“ řekl Právu Lacíkův advokát Libor Buchta.

Doplnil, že pro jeho klienta je celá věc citlivá a určitě ji bere velice vážně. „V tuto chvíli se on sám za sebe bude určitě vyjadřovat pouze oficiálním způsobem, což znamená jen příslušným orgánům,“ uvedl Buchta. Odmítl však odpovědět na dotaz, zda tedy Lacík dával Tůmové v autě půjčku a dokonce nechtěl ani říci to, zda to byl skutečně Lacík, kdo na nahrávce peníze místostarostce předává.

Nicméně advokát Tůmové Jaroslav Padrnos k tomu Právu v pátek sdělil, že s Lacíkovým právníkem Buchtou jednal o případu ve čtvrtek a že mu tento potvrdil pravdivost tvrzení Tůmové o půjčce. „Určitě, jednoznačně,“ konstatoval na dotaz Práva Padrnos.

„Nebudu vám v tuto chvíli nic potvrzovat ani vyvracet, bylo učiněno vyjádření a teď je to v rukách policie,“ reagoval na toto vyjádření Buchta. K případu pak ještě upřesnil, že Lacíkovo prohlášení na policii není žádným trestním oznámením, nýbrž jen jeho vyjádřením k celé věci.

„Pan Lacík nemá ve vztahu k orgánům co skrývat, proto se přihlásil a vysvětlil situaci, jak se má. Počítáme s tím, že bude pozván k podání vysvětlení,“ dodal advokát. Lacík je podnikatelem ve stavebnictví z Lovčiček na Vyškovsku.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD háže místostarostku z Brna přes palubu

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval místostarostku městské části Brno-sever Zdeňku Tůmovou k pozastavení členství ve straně. Učinil tak na základě...

Výběr článků

Načítám