Hlavní obsah

Šéf brněnské ČSSD Tejc: Tůmová má čas do pátku

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda brněnských sociálních demokratů a poslanec Jeroným Tejc ve středu vyzval místostarostku městské části Brno-sever Zdeňku Tůmovou (ČSSD), aby nejpozději do pátku předložila přesvědčivé důkazy o tom, že si loni v listopadu skutečně půjčila sto tisíc korun a že tedy nešlo o korupci.

Místostarostka byla natočena při přebírání balíku penězVideo: Novinky

 
Článek

Deník Právo a server Novinky.cz ve středu zveřejnily videonahrávku, na které Tůmová přebírá od neznámého muže v autě větší balík bankovek. Místostarostka a staronová členka zastupitelstva Magistrátu města Brno tvrdí, že si od známého půjčila sto tisíc na vánoční dárek pro otce a že peníze letos v lednu či únoru vrátila.

„Telefonoval jsem jí a požádal, ať ve velmi krátké době předloží všechny podklady pro tvrzení, které říká, tedy doklady o té půjčce. Případně očekávám svědectví toho člověka, který údajně měl tu půjčku poskytnout, že tomu tak je. Také jsem ji požádal, aby zvážila pozastavení členství v ČSSD,“ řekl Právu Tejc. Tůmová na tuto výzvu podle něj zatím nijak nereagovala.

„Byl bych rád, aby ty věci byly do pátku na stole tak, aby bylo jasné veřejnosti i nám, jak se ty věci udály. To, že se tím nakonec bude zabývat policie, je nepochybně správně a je to asi jediný orgán, který může důvěryhodně říct, jestli tomu tak bylo, nebo nebylo,“ upřesnil své ultimátum Tejc.

A protikorupční policie už podle jejího mluvčího Romana Skřepka začala kauzu šetřit.

„Kolegové zhlédli ten záznam a každopádně se nyní vyhotovuje žádost o jeho vydání. Pro nás je to velice zajímavá informace. Určitě analyzujeme informace, které dosud byly zveřejněny a je to věc, která by nás mohla zajímat. Je ale velice brzo na nějaké závěry,“ řekl Skřepek.

Šéf brněnské ČSSD Tejc nechtěl zatím komentovat, jak na něj zveřejněná nahrávka působila. „Podle mě pokud ty podklady na stole nebudou a nebudou skutečně důvěryhodné, pak samozřejmě s ohledem na tu nahrávku vidím její postavení velmi složitě,“ připustil poslanec.

Místostarostka Tůmová vysvětluje převzetí peněz na videonahrávce Video: Novinky

Netuší, zda jde o něčí snahu Tůmovou zdiskreditovat, nicméně koaliční jednání ve druhém největším brněnském obvodu jsou podle něj tvrdá a Brno-sever prý nemá příliš dobrou pověst, co se týká některých osobností.

Potvrzení o půjčce zatím nenašla

Sama Tůmová se v reakci na článek deníku Právo a zveřejnění videonahrávky na serveru Novinky.cz ozvala telefonicky Právu už ve středu časně zrána.

„Rozumíte, já si půjčím normálně peníze, ty peníze vrátím v pořádku a vy vyfotíte, jak si člověk půjčuje peníze,“ neskrývala místostarostka své rozhořčení. Nicméně Právo zmíněnou videonahrávku nepořídilo, pouze ji anonymně obdrželo. „Prosím vás, a omluví se mně někdo, “ dotazovala se Tůmová.

Doplnila, že muž, který jí měl peníze půjčit, je prý ochoten se osobně setkat a všechno vysvětlit. Na opakovanou žádost Práva, aby poskytla jeho jméno a kontakt, nejprve reagovala souhlasně. Odpoledne však sdělila, že s dotyčným neznámým bude hovořit až ve čtvrtek a poté se ozve.

„Já jsem skutečně ty peníze vrátila, proboha,“ uvedla poněkolikáté místostarostka. „Převrátila jsem celou kancelář, protože jsem to (údajný dokument o poskytnutí půjčky i vrácení peněz, pozn. redakce) nemohla najít,“ podotkla.

Na otázku, zda tedy potvrzení skutečně má, nejdřív odpověděla, že nikoli, poté však dodala, že ho má, ale neví, kde. „Protože to už bylo bezpředmětné, když jsme podepsali, že jsem mu to vrátila,“ vysvětlovala Tůmová. Právu tak zatím slibovaný dokument ani po dvou dnech neposlala.

Nepřišla do práce

Ve středu odpoledne se ani nechtěla příliš vyjadřovat k výzvě vedení ČSSD, aby pozastavila své členství ve straně a v případě nedostatečného vysvětlení celé věci i rezignovala na své funkce v zastupitelstvu městské části i samotného magistrátu.

„Co vám na to mám říct? Nic,“ podotkla stroze. Dodala, že ani nešla ve středu do práce a je nyní doma.

To také potvrdil stávající starosta obvodu Brno-sever Leo Venclík (ODS), který podle svých slov Tůmovou v práci neviděl a o případu s ní zatím ještě nehovořil.

„Protože k tomu nemám dostatek informací, tak se těžko mohu vyjadřovat. Video jsem viděl a obrázek jsem si udělal. Pro mě je zvláštní jedna věc - že někdo dává úplatek a natáčí si to,“ poznamenal starosta.

Pokud by se podle něj případná korupce Tůmové prokázala, tak „se není o čem bavit“.  Zdá se mu ale zvláštní načasování zveřejnění rok staré nahrávky až po nynějších volbách, kdy v tamní městské části probíhají koaliční jednání.

„Já si jen nejsem jist tou věrohodností,“ uvedl Venclík. „Jestli se to dělo, tak je to samozřejmě špatně a musí se to velmi tvrdě řešit,“ konstatoval.

V městské části Brno-sever si prý každý řešil svůj resort sám, což prý platí také o Tůmové, která měla na starosti školství a zdravotnictví. „Je pravda, že místostarostové si tyto věci řešili víceméně sami, každý měl svůj resort a v něm bylo všechno v jeho kompetenci, a to včetně výběru,“ poznamenal Venclík.

Reklama

Související témata:

Související články

ČSSD háže místostarostku z Brna přes palubu

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval místostarostku městské části Brno-sever Zdeňku Tůmovou k pozastavení členství ve straně. Učinil tak na základě...

Výběr článků

Načítám